Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Így biztosan nem rontjátok el a felvételit: tíz tipp a szakválasztáshoz

1

Már csak pár hónap van a 2015-ös felvételi időszakig. Fogalmatok sincs, milyen szakot kellene választanotok? Mit kell megkérdezni a nyílt napon, milyen extra szolgáltatásokat kínálnak az egyetemek és a főiskolák? Hogyan érdemes választani? Segítünk.

1. Attól még, mert az egész osztály X vagy Y egyetemre felvételizik, nem kell nektek is ezt választanotok.

2. Ha azt sem tudjátok eldönteni, hogy bölcsészképzésre vagy pénzügyre menjetek, menjetek el pályaválasztási tanácsadásra, vagy legalább töltsetek ki egy-két tesztet - korábban már ajánlottunk ilyeneket itt és itt.

hirdetés
hirdetés

3. Érkezzetek felkészülten a kiállításokra és a nyílt napokra. Egy csomó kérdésre csak ilyenkor kaphattok választ, de ha azt sem tudjátok, melyik standhoz mennétek, elszalasztjátok a lehetőséget.

4. Járjatok utána, milyen extra szolgáltatásokat nyújtanak az egyetemek, főiskolák. Van ingyenes nyelvoktatás? Mennyibe kerül a kollégium? Milyen a hallgatói élet, vannak-e diákszervezetek, szakkollégiumok?

5. Gondoljátok át alaposan, vállalnátok-e az önköltséges képzést. Nézzetek utána a diákhitel feltételeinek, és azt se felejtsétek el, hogy menet közben is átkerülhettek állami helyre. Az államilag támogatott félévekről itt olvashattok.

Forrás: Shutterstock

6. Ne csak azért válasszatok egy szakot, mert a nyílt napon megtetszett, nézzetek utána annak is, hogy milyen tantárgyaitok lesznek. Biztosan menni fog az analízis, a nyelvtörténet vagy a római jog?

7. Érdemes azt is kideríteni, hogy az adott intézménynek milyen külföldi programjai vannak. Hova mehetnétek gyakorlatra? Milyen szakmai kapcsolatokat szerezhettek, kik fognak tanítani?

8. A felsőoktatás befektetés, derítsétek ki azt is, hogy mennyit ér a diploma. A legjobb, ha megnézitek a diplomás-pályakövetési rendszer statisztikáit.

9. Ne csak hivatalos forrásokból szerezzetek infókat. Kérdezzetek meg idősebb vagy már végzett hallgatókat az adott szakról.

10. Ne higgyétek azt, hogy van "jó" és "rossz" szak. Lehet, hogy egy szakról csak jókat hallotok, de ha nem passzol az elképzeléseitekhez és a személyiségetekhez, nem sokat értek vele.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés

Hozzászólások (1)

cyberface

http://www.felvi.hu/diploman_tul/karriertervezes/alapszakok_karrierlehetosegei

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X