szerző:
Eduline

Akinek nem sikerült elég pontot szereznie a tavaszi érettségi időszakban, az ősszel javíthat, esetleg a több pontért tehet még szintemelő vizsgát. Eláruljuk, miként működik az októberi-novemberi érettségizés.

©

Ha már érettségiztél, akkor igen, sajnos díjat kell fizetni a további vizsgákért. Ennek ára középszintű vizsgáért az aktuális minimálbér 15 százaléka – ez idén 17 ezer forint. Emelet szinten a minimálbér 25 százalékát kell befizetni, ami 28 ezer forint.

A jelentkezései határidő szeptember 5. Ha már nincs tanulói jogviszonyotok, akkor a területileg illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatalok egyikében lehet ezt megtenni. Persze egy adott iskolában is jelentkezhettek, ám az intézmény a nem náluk tanuló diákokat nem kötelesek fogadni. A kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok listáját itt találjátok.

A vizsgadíjat a kormányhivatalokban beszerezhető utalványokon, illetve utalással is befizethetitek. Utóbbi esetben az adatok: Jogosult neve: Oktatási Hivatal, számlaszám: Magyar Államkincstár 10032000-00282637-00000000. A vizsgadíj befizetéséről szóló utalvány, illetve az átutalási megbízás Közlemény rovatában fel kell tüntetni a 20-as számot, valamint egy szóköz kihagyásával az egyedi érettségi iktatószámot. Az egyedi érettségi iktatószámot a jelentkezést rögzítő intézmény biztosítja a jelentkező számára.

A vizsgadíj befizetését minden esetben igazolni kell. Utalványon történő befizetés esetén a jelentkezési laphoz az eredeti feladóvevényt kell csatolni. Átutalással történő befizetés esetén a bank által igazolt átutalási megbízást kell csatolni a jelentkezési laphoz.

Az őszi érettségik első napja október 14. péntek. Ekkor a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelit rendezik közép- és emelt szinten. Az írásbelik egészen október 27-ig tartanak. A szóbelik november 10-25 között zajlanak, előbb a közép-, majd az emelt szintűeket rendezik meg. A szóbeli vizsgára nyilvánosságra hozható információk vizsgatárgyanként különböznek, az egyes vizsgatárgyak esetében a nyilvánosságra hozható információkat a vizsgát szervező intézménynek legkésőbb 60 nappal az írásbeli vizsgák megkezdése előtt nyilvánosságra kell hoznia. A pontos időpontokat itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!