szerző:
Eduline

A Perfekt Zrt. oktatási szakértője ad tippeket, hogyan kerüljétek el a kellemetlen és gyakori érettségi hibákat.

Egyre közeledik az érettségi időpontja. A szoros határidő, a stressz, a sietség pedig mind hozzájárulnak ahhoz, hogy hibákat kövess el. Most összeszedtük nektek ebben a cikkben, mi az, amit szem előtt kell tartanotok a felkészülés során.

1. Ne halogasd!

A felkészülés kulcsa a jó időbeosztás. Minél tovább halogatod a tételkidolgozást és a tanulást, annál jobban feltorlódnak a tennivalók, és végül kezelhetetlen mennyiségű információval kell megbírkóznod alig néhány nap alatt. Ha  még most elkezdesz napi néhány tételt megtanulni, sikerülhet felkészülni. 

2. Ne bízd magad mások jegyzetére!

Könnyen el lehet csúszni azon, ha nem saját jegyzetedből készülsz fel, és nem olvasol plusz információkat. Ha nem ismered az eredeti anyagot, amelyből a jegyzet készült, előfordulhat, hogy bizonyos információk kimaradnak, vagy félreértesz valamit

3. Ne magolj egész éjszaka!

Ha szorít az idő, ezért és kénytelen vagy az éjszakáidat is feláldozni a tanulásra, az erőfeszítés visszafelé is elsülhetnek. A kevés alvás, a stressz és a kimerültség miatt sokkal kevesebb információ ragad meg a fejedben, cserébe viszont értékes órákat veszíthetsz, amelyeket alvással is tölthetnél.

4. Ne hagyj ki tételeket!

Ha ki is csúszol az időből, próbálj meg minden tétellel megismerkedni a vizsga előtt legalább 1-2 átolvasás erejéig. Ne bízz a szerencsére, hogy olyan tételt hízol, amit épp sikerült átnézned. Ráadásul ismered azt a babonát, hogy jó eséllyel azt az egyet húzod ki, amiről semmit nem tudsz...

5. Ne csak olvass, beszélj is!

Ha úgy gondolod, hogy már tudod az anyagot, mondd fel magunknak hangosan is a tételt, hogy meggyőződj róla: folyékonyan el is tudod mondani mindazt, amit megtanultál.

Kellemetlen délelőtt vár Áderre? Kérdőre vonhatják a lex CEU ellen tiltakozó Trefort diákjai

Kedden tíz óra körül érkezik Áder János köztársasági elnök a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumba órát tartani a klímapolitikáról. A diákok az ígéretek szerint azonban nemcsak erről, hanem közéleti és politikai történésekről is kérdezhetik majd a köztársasági elnököt. A lex CEU biztosan terítékre kerül majd.

+1 Ha nem úgy sikerült az érettségi, ahogy szeretted volna, legyen B terved!

Ha az alapos felkészülés ellenére sem sikerül végül bejutni arra a szakra, ahova tervezted, ne keseredjel, hiszen jövőre újra megpróbálhatod. Hogy a következő egy évben se kelljen tétlenkedned, jelentkezhetsz OKJ-s képzésre, amellyel jó alapokat, és plusz pontokat is szerezhetsz a jövő évi felvételihez. A Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint a rövid idő alatt, rugalmas képzési időben elvégezhető OKJ-s képzések önmagukban is piacképes szakmát adnak. Ha pedig valaki például pénzügyi területen szeretne továbbtanulni, nagy előnyre tehet szert egy gyakorlatorientált pénzügyi-gazdasági képzés elvégzésével.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat vagy csatlakozzatok az érettségizők Facebook-közösségéhez. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.