szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A héten végre kihirdették a ponthatárokat, de a felvételi eljárás ezzel még nem ért véget. Megnéztük mire kell még figyelni.

Ha egy adott szakon szeretnék tanulni, ahol elértem a felvételi ponthatárt, de a jelentkezésnél több szakot is megadtam és több helyen elértem a pontot, akkor választhatok, hogy melyikre egyetemre megyek?

A felvételinél több szakot, illetve egyetemet is megjelölhettetek, azonban fontos, hogy milyen sorrendben írtátok be a szakokat, intézményeket. Az Oktatási Hivatal minden jelentkező esetében ún. besorolási döntést hoz. Erről elektronikus levélben értesít titeket legkésőbb 2020. augusztus 5-ig, amikor a határozat elérhetővé válik.

A besorolási döntésben az OH megállapítja, hogy mely szak esetében értétek el a felvételhez szükséges ponthatárt. Itt fontos a korábban megjelölt sorrend, ugyanis a felvételi jelentkezési kérelmében megjelölt képzések közül a sorrendben előrébb lévő egyetemi szakra kerültök be. Vagyis hiába éritek el több megjelölt szakon a minimumponthatárt, csak egy képzésre juthattok be, amelyik előrébb van a listában.

Hogyan érinti majd a frissen felvételizett hallgatókat, ha szeptembertől is marad a távoktatás az egyetemeken?

Bár a felősoktatási intézmények is szeretnék, ha szeptembertől személyesen folytatódhatna az oktatás, lehet, hogy erre a koronavírus miatt nem lesz lehetőség. Éppen ezért a kormány igyekszik felkészülni arra, ha szeptembertől távoktatással indulna a tanév. De hogyan érintheti majd ez a frissen felvételizett hallgatókat? A legújabb rendeletből kiderül.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!