szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha nem értetek egyet a besorolási döntéssel, jogszabálysértésre hivatkozva közigazgatási pert indíthattok. De hogy működik ez a folyamat? Mutatjuk a részleteket.

Jogorvoslat kérésére több szabály is vonatkozik, többek között az, hogy csak közigazgatási peren keresztül tudjátok kérni az eredmény felülvizsgálatát.

Fontos tudnotok, hogy csak abban az esetben tudjátok elindítani a pert, ha a Hivatal által elkövetett jogszabálysértés történt, amit pontosan meg tudtok jelölni a keresetlevélben. Ezt a keresetet kizárólag a besorolási határozat közlése után tudjátok benyújtani, amit a Felvin keresztül kaptok meg augusztus 5-ig. Ezután 15 napotok lesz elindítani a folyamatot az Oktatási Hivatal ellen, ők lesznek az alperesek. A keresetlevelet a jogvita eldöntésére illetékes Fővárosi Közigazgatási- és Munkaügyi Bíróságnak címezve, de az Oktatási Hivatalhoz elküldve kell benyújtani - az Ügyfélkapun keresztül elektronikusan, vagy postai úton (3 példányban) a 1380 Budapest, Pf. 1190 postacímre. A bíróságnak ezután a levél megérkezésétől számítva 45 napja van elbírálni a kérést, majd kézbesíteni azt nektek.

Ebben az ügyben méltányosság gyakorlásának nincsen helye - hangsúlyozza a Felvi tájékoztatója. Ez azt jelenti, hogy utólag végzettséget, eredményt vagy többletpontokat igazoló dokumentumokat nem fogadhatnak el - vagyis, ha ezeket nem töltöttétek fel a határidő lejárta előtt a Felvire, akkor azok már semmiképp sem vehetők figyelembe ebben a felvételi eljárásban. Ezen kívül a besoroláshoz szükséges, méltányosságból kért pont megadása sem lehetséges. 

A keresetlevélben foglaltakat az Oktatási Hivatal megvizsgálja, és ha megállapítja, hogy döntése jogszabályt sértett, azt - egy alkalommal - módosíthatja vagy visszavonhatja.

Az alkalmassági vizsgára is ez vonatkozik?

Nem, az alkalmassági, szakmai vagy gyakorlati vizsgákkal, és az egyetemek saját felvételi döntéseivel nem az Oktatási Hivatal foglalkozik, a jogorvoslatot ilyenkor az adott intézmény vezetőjének kell benyújtani az egyetem által meghatározott módon, általában írásban. Ezeknek az intézményi honlapokon tudtok utánanézni. Tehát a keresetlevélben az egyetem saját döntését nem tudjátok megkérdőjelezni, az csakis a jogszabálysértésekkel foglalkozik.

Ilyen volt a tavalyi pótfelvételi

Minden évben van pótfelvételi, amit a ponthatárok kihirdetése után szoktak meghirdetni. Megnéztük, hogy milyen volt a tavalyi pótfelvételi.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!