szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus miatt bizonytalan a tavaszi érettségik helyzete. Ezt bizonyítja az "amatőr" felmérés eredménye is, amit egy diák készített érettségizőket kérdezve.

Néhány nappal ezelőtt a kormány azt nyilatkozta az érettségikről, nincs akadálya annak, hogy rendesen megtartsák őket. Több olvasói levél is érkezett hozzánk, melyekben arról írtak a diákok, hogy aggódnak, mert úgy érzik, hogy nem tudnak majd felkészülni az érettségikre a távoktatásban. Ezért szavazást indítottunk, hogy elmondhassátok, szerintetek mi lenne a legjobb megoldást.

A kérdés sokakat megmozgatott, egy nagymarosi diák is közzétett egy kérdőívet, melyben az érettségire készülőket kérdezte a jelenlegi helyzettel kapcsolatban. Az adatok szerint a kérdőívet több, mint 6300-an töltötték ki. A válaszokból kiderült, hogy a diákok nem kapnak megfelelő tájékoztatást a témában, mely megnehezíti a vizsgára történő sikeres felkészülésüket. A felmérés során több ezer végzős diák mondhatta el véleményét tíz egyszerű állításról a 2020-as érettségik kapcsán.

A kérdőívet elsősorban a „Leérettségizünk májusban” Facebook-csoport tagjai töltötték ki. A csoport a távoktatás elrendelése után jött létre azért, hogy az érettségire készülő diákok segíthessék egymást. A felmérés nem reprezentatív, mégis képet adhat az érettségi előtt álló diákok félelmeiről.

A kérdőív eredményének legfőbb megállapításai összegezve: hogy a kitöltők úgy gondolják, nem kapnak elegendő információt a vizsgák kapcsán, továbbá nem érzik biztosítottnak a sikeres felkészülés feltételeit. Mindezek felül a válaszadók többsége elutasítja és veszélyesnek tartja a vizsgák normál rend szerinti megtartását, valamint támogatnának egy alternatív megoldást. Az online felmérésből kiderül, hogy a diákok többsége úgy gondolja, hogy nem adott minden szükséges feltétel a felkészüléshez.

Ám nem volt minden ilyen egyértelmű. A kérdőív legmegosztóbb kérdése arra vonatkozott, hogy mit gondolnak a diákok arról, hogy ha az érettségi vizsgákat nyáron, a járvány lecsengése után kellene megtartani. Itt alig pár szavaztnyi eltérés volt az egyetértők és az egyet nem értők között. A vizsgák teljes elhagyását és azok év végi jegyekből számolt átlaggal való helyettesítését a válaszadók túlnyomó többsége támogatja – derül ki az eredményekből.

Mit csinálnátok a 2020-as érettségikkel? Szavazzatok!

Továbbra sincs döntés az idei érettségikkel kapcsolatban. Ti mit választanátok: maradjanak el a vizsgák, halasszák el őket vagy csak egy részüket tartsák meg? Most elmondhatjátok a véleményeteket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!