szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érettségi és továbbtanulás előtt álltok? Kíváncsiak vagytok, hogy melyik tantárgyak év végi jegyei számítanak bele a tanulmányi pontokba? Utánajártunk.

A felvételin a középiskolai eredmények közül az öt fő tárgyból, azaz magyar nyelv és irodalomból (évenként a két osztályzat átlagából), történelemből, matematikából, idegen nyelvből és valamelyik természettudományos tantárgyból számolják ki a tanulmányi pontok egy részét. Arról, hogy pontosan mi számít természettudományos tárgynak, itt írtunk korábban.

A pontszámításkor a fenti tantárgyak utolsó két tanult év végi érdemjegyeit adják össze és ezeket duplázzák – így maximum 100 pontot szerezhettek.

A felvételi pontjaitokat többféleképpen kiszámolhatjátok majd, de mégis melyik módszer a legjobb, és ki dönti el, hogy melyik szerint történik a számolás? Erről itt írtunk részletesebben. Ha pedig arra vagytok kíváncsiak, hány pontot gyűjthettek össze maximum az írásbeli érettségin, és mennyit ér a szóbeli, kattintsatok ide.

A 2020-as érettségivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

45 százalék alatti emelt szintű érettségivel is bekerülhettek az egyetemre?

Arról már többször is írtunk, hogy 2020-tól alapképzésre és osztatlan mesterképzésre is csak akkor nyerhettek felvételt, ha van legalább egy emelt szintű érettségi vizsgátok vagy felsőfokú végzettséget tanúsító okleveletek. De mi történik akkor, ha nem éritek el az emelt szintű érettségin a 45 százalékot? Fontos kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.