szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A közép- és emelt szintű magyarérettségin a helyesírást és az írásképet is pontozzák. Hány pontot bukhattok az írásbelin, ha figyelmetlenek vagytok? Utánajártunk.

A közép- és emelt szintű magyarérettségin is nyolc pontot kaphattok a helyesírásotokra, kettőt pedig az írásképre.

A helyesírás javítása során külön figyelik a súlyos hibákat, az enyhe hibákat és a központozást is. Ezeket a javítási-értékelési útmutatóban közölt egységes pontozási elv szerint javítják.

Segítség azonban, hogy az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor helyesírási sztótárt használhattok, - amiből termenként négyet biztosít az iskola, - ezért, ha úgy érzitek, hogy valamelyik kifejezés írásmódjában nem vagytok biztosak, akkor bármikor ellenőrizhetitek azt.

Az írásképet a szöveg rendezettsége, olvashatósága és az ékezethasználat alapján értékelik.

De sajnos nem elég helyesen és szépen írnotok, a szövegalkotási feladatok terjedelmére is ügyelnetek kell, ugyanis a túl rövid szövegek helyesírás és íráskép szempontjából értékelhetetlenek.

A 2020-as érettségivel és felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Nyelvi érettségi: mikor használhatjátok a szótárat?

Megnéztük, hogy a nyelvi érettségiknél milyen feladatok megoldásához lehet szótárat használni közép- és az emelt szinten.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.