szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Emlékezetesre sikerült a 2019-es érettségi: kiszivárogtatták a magyar nyelv és irodalom, matematika írásbeli feladatainak egy részét, illetve a történelem érettségi teljes feladatsorát. De nem csak itthon akadtak problémák az ide vizsgákkal: Angilában is szivárogtattak.

Vizsgabotrány itthon

A 2019-es magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, illetve a történelem érettségi teljes feladatsorát „kilopta” a munkahelyéről, majd ismerőseinek kiszivárogtatta egy lajosmizsei nyomda alkalmazottja. Ezután a feladatsorokat apja élettársának adta át, hogy azokat továbbítsa a rokonságba tartozó, érettségiző fiataloknak.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a nyomdai alkalmazott a bűncselekmény elkövetését elismerte, amely a törvény szerint 1 évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat. Az ügyész a vádlottal szemben felfüggesztett fogház kiszabását, valamint a nyomdai gépmesteri foglalkozástól határozott időre való eltiltását indítványozta.

Vizsgabotrány Angliában

Egy 29 és egy 32 éves férfit letartóztatott a rendőrség Angliában az Edexcel matekvizsga-feladatok kérdéseinek kiszivárogtatása ügyében.

A két férfi egy nappal a matekvizsga előtt – homályos képeket töltött fel a feladatokról a Twitterre. A profil tulajdonosa felajánlotta, hogy azok, akik 70 fontot fizetnek neki, megkapják az egész feladatsort. Ez már a harmadik alkalom, hogy szivárogtatnak, ezért a vizsgabizottság próbál új eszközöket beépíteni a rendszerbe, például minden csomagban elhelyeznek egy mikrochipet, amellyel nyomon tudják követni a feladatlapok mozgását.

Nyomdai alkalmazott szivárogtatta ki a történelemérettségi esszétémáit

A rendőrség azonosította és kihallgatta azt a 40 éves férfit, akitől a gyanú szerint a szerdai történelem érettségit megelőzően kiszivárogtak az esszéfeladatok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.