szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hamarosan itt az újabb felvételi szezon. Ha már régebben érettségiztetek, leporolnátok a régi bizonyítványt, de nem találjátok, akkor ezt a szabályt érdemes tudni. Így pótolhatjátok az elveszett érettségi bizonyítványotokat.

Az elveszett, megsemmisült érettségi bizonyítványról, tanúsítványról másodlatot lehet kiállítani, a törzslap alapján - írja az Oktatási Hivatal.

A másodlatban mindazokat az adatokat fel kell tüntetni, amelyek az érettségi bizonyítványban szerepeltek. Ha törzslap hiányában mégsem tudnak másolatot kiállítani, akkor a középiskolai bizonyítványban szereplő záradék alapján - kérelemre - igazolást állít ki arról, hogy az érettségi vizsgát sikeresen letették, és az érettségi bizonyítványt kiállították.

Felvételi 2020: ezekből a tantárgyakból kell emelt szinten érettségizni jövőre

Jövőre sem mindegy, miből tesztek emelt szintű érettségit. 2020-tól csak azok kerülhetnek be az egyetemekre és főiskolákra, akik legalább középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek, és minimum egy emelt szintű érettségit tesznek. Itt a lista, az egyes szakokhoz milyen érettségit számítanak.

A fentiek szerint tehát ahhoz az intézményhez kell fordulni, amely intézmény az érettségi bizonyítványt kiállította.

Van eljárási dííja?

Igen, az iskolai bizonyítvány - ideértve a felsőfokú oktatási intézmény által kiállított oklevelet is -, továbbá a tanfolyami bizonyítvány másolatának kiállításáért 2000 forint illetéket kell fizetni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.