szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érdemes már az első félévben figyelni a tanulmányi eredményeitekre, ugyanis több százezer vagy akár több millió forintot is megspórolhattok az egyetemi éveitek alatt, ha ügyeltek az átlagotokra – ha jól teljesítetek átsorolhatnak benneteket állami ösztöndíjas formára. Mutatjuk a részleteket.

Fontos tudni, attól, hogy önköltséges képzésre nyertetek felvételt, ez nem jelent végleges finanszírozási kategóriát. Vagyis, van lehetőségetek arra, hogy két lezárt félév után átkerüljetek állami ösztöndíjas képzésre. Mutatjuk, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnetek.

Minden tanév végén van lehetőségetek arra, hogy leadjátok az átsorolási kérelmet. A felsőoktatási intézmény a megüresedett állami ösztöndíjas helyekre a legjobb teljesítményt elérő, azonos szakon tanulmányokat folytató önköltséges hallgatókat a tanulmányi teljesítményük alapján rangsorolva átsorolja. Vagyis, ha jó az átlagotok, illetve van olyan államis szaktársatok, aki otthagyja a képzést vagy elveszti az ösztöndíjas helyét, akkor esélyesek vagytok az átsorolásra.

Fontos időpontok, amelyeket minden gólyának tudnia kell

A sikeres felvételi után a következő lépés (természetesen a gólyatáborok után) a beiratkozás. Mutatjuk, hogy az egyetemen mikor lesznek a beiratkozások - ebben a cikkben néhány fővárosi egyetem infóit találjátok meg.

Rossz hír azonban, hogy ellenkező irányba is történhet átsorolás. Vagyis, ha államilag támogatott képzésen tanultok és az utolsó két – aktív – félévetekben

  • átlagosan nem szereztetek legalább 18 kreditet,
  • vagy nem értétek el az intézmény szervezeti és működési szabályzatában meghatározott tanulmányi átlagot,
  • esetleg visszavonták az állami ösztöndíjjal támogatott képzés feltételeinek vállalásáról szóló nyilatkozatotokat, illetve már felhasználtátok az összes rendelkezésetekre álló állami féléveteket, akkor elbukhatjátok az állami ösztöndíjas helyeteket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!