szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pénteken véget ért a felvételi ügyintézési időszaka, már csak a ponthatárok vannak hátra július 24-én. De mi les ezután, mikor jön a besorolási döntés és hol értesítenek az eredményről? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Az Oktatási Hivatal minden jelentkezőre ún. besorolási döntést hoz, az erről szóló határozat elérhetővé válásáról pedig elektronikus levélben értesít majd benneteket legkésőbb 2019. augusztus 5-ig. A besorolási határozat szintén az E-felvételi felületéről tölthető le.

Mi lesz ebben a döntésben?

A besorolási döntésben a hivatal megállapítja, hogy – a felvételi jelentkezési kérelmetekben megjelölt és rangsorolt képzések közül – mely szak esetében értétek el a felvételhez szükséges ponthatárt. Ugyanis a ponthatár alatti felvételi összpontszámmal senki nem vehető fel, viszont a ponthatárt elért jelentkezőt fel kell venni, kivéve, ha a jelentkezési sorrendjében előrébb megjelölt helyre már felvételt nyert, vagy ha a felsőoktatási intézmény a meghirdetett szakot nem indítja el. Arról, hogy mikor nem indítanak el egy meghirdetett szakot, bővebben itt olvashattok.

Az egyetem is küld értesítést?

Igen, ha besorolást nyertetek, az érintett felsőoktatási intézmény felvételi határozatot küld, és tájékoztat benneteket arról, mikor és hol lesz a beiratkozás és az ezzel összefüggő teendőkről is.

Idén felvételiztek? Itt kiszámolhatjátok a pontjaitokat

Ha szeretnétek biztosra menni, már feltöltöttetek minden fontos dokumentumot, és szívesen kalkulálnátok a pontjaitokkal, próbáljátok ki az Eduline pontszámító kalkulátorát. Számolgatnátok? Itt megnézhetitek, milyen adatokat kell megadnotok, melyik pontszámítással jártok jobban, és hogyan működik a kalkulátor.