szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezeken a szakokon kötelező az emelt szintű érettségi, vannak felvételizők, akik megúszhatják ezt a vizsgát? Hogyan kell kiszámolni a pontokat és milyen tételek vannak az egyes tantárgyakból? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Milyen szakokon kötelező az emelt szintű érettségi?

Egyes képzésekhez egy tárgyból kötelező az emelt szintű érettségi vizsga a 2019-es felvételin, de vannak olyan szakok – például általános orvos, fogorvos, gyógyszerész –, ahol a jelentkezőnek két érettségi vizsgatárgyból is emelt szintű érettségit kell tennie. Ezen a listán megtaláljátok, hogy mely szakokra lehet csak emelt szintű vizsgával felvételizni.

Mit tehetnek azok a felvételizők, akiknek nincs emelt szintű érettségijük, de olyan szakra jelentkeznek, ahol mégis kötelező?

Azok a felvételizők, akik 2005 előtt érettségiztek vagy van már diplomájuk, megúszhatják az emelt szintű érettségit. Akik a felvételi kötelező tárgyából 2005 előtt tettek érettségit, a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával kiválthatják az emelt szintű érettségit. Az egyetemek, főiskolák által szervezett felsőoktatási felvételi szakmai vizsgáért ugyanúgy járhat az 50 többletpont, mint az emelt szintű érettségiért, ha a jelentkező vizsgaeredménye legalább 45 százalékos.

Ezekből a bizonyítványokból számolható érettségi pontszám a felvételin

Milyen bizonyítványokból számítható érettségi pont az idei felvételiben? Nem minden oklevél felel meg a pontszámításhoz. Itt a lista.

A felsőfokú oklevéllel rendelkezőket - ha alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek - az oklevelük minősítése alapján is rangsorolhatják őket. Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimumpontszám és 400 pont között arányosan kell megállapítani, ezen felül kaphatják még meg az esetleges többletpontjaikat. Arról, hogy ez melyik egyetem melyik szakán lehetséges, itt olvashattok. Az egyetemek, főiskolák menüpontból ki kell választani azt intézményt, kart és képzést, ahova jelentkeznétek, a táblázat utolsó oszlopában találtok egy "Pontsz. fels. okl. IGEN/NEM" rövidítést (vagyis pontszámítás felsőfokú oklevél alapján), amely alapján egyértelműen kideríthetitek, hogy hová lehet ilyen módon is bekerülni.

Mi történik, ha ugyanabból a nyelvből emelt szintű érettségit és nyelvvizsgát is szerez a felvételiző?

Egy idegen nyelvből csak egy jogcímen lehet többletpontot szerezni, tehát vagy az emelt szintű érettségiért, vagy a nyelvvizsgáért kaphatnak pontot a felvételizők. A felvételin automatikusan azzal számolnak, amelyikkel jobban járhattok. Fontos azonban tudni, hogy az emelt szintű érettségi egyenértékű a nyelvvizsgával. 60 százalék feletti eredmény esetén középfokú (B2), 40-59 százalék között alapfokú (B1) komplex nyelvvizsgának számít.

Arról pedig, hogy mik a feltételei annak, hogy megszerezzétek az 50 pontot az emelt szintű érettségiért, itt olvashattok.

Érettségi: így jelezhetitek, ha rosszul pontozták az írásbeli vizsgátokat

Hogyan tehettek észrevételt, ha az írásbeli érettségiteket a javítási, értékelési útmutatóban foglaltaktól eltérően bírálták? Meddig van lehetőségetek észrevételt tenni? Minden fontos kérdésre válaszolunk.

Hogyan kell kiszámolni a pontokat? Hány százaléktól van meg az ötös?

Fontos, hogy ha egy tantárgy vizsgája több vizsgarészből áll, az érettségizőnek minden vizsgarészből legalább tizenkét százalékot kell teljesítenie ahhoz, hogy legalább kettest kapjon. Ha valamelyik vizsgarészből nem éri el a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségi vizsgájára elégtelen eredményt kap. Az elégséges eredményhez pedig az összes vizsgarészen együttesen kell elérni a 25%-ot.

Emelt szintű érettségi

60-100%

Jeles (5)

47-59%

Jó (4)

33-46%

Közepes (3)

25-32%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Milyek az idei tételek és témakörök?

Ebben a cikkben összegyűjtöttük az emelt szintű szóbeli vizsgák témaköreit magyarból, matekból, töriből, a szakmai tantárgyakból és a természettudományos tárgyakból is. Itt a teljes lista.

A 2019-es érettségiről szóló folyamatos frissülő cikkeinket pedig itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!