szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Az esszéfeladatok különösen barátságosak voltak, és a forrásokból sok miden kiderült" - írta egy érettségiző. Ilyen volt a mai emelt szintű vizsga.

Itt vannak a középszintű történelemérettségi megoldási javaslatai

Az emelt szintű érettségin összesen 240 percet kaptak a diákok, az I. (100 perc) és a II. (140 perc) részen belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatták meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatták.

Az egyszerű, rövid választ igénylő feladatsor 12 feladatból állt. Egy-egy feladat több részfeladatot is tartalmazhatott. A szöveges (kifejtendő) feladatok között háromféle típusú kifejtendő feladat van. Volt benne egy rövid feladat, egy hosszú feladat és egy komplex feladat.

Ezek voltak helyes válaszok töriérettségin: itt a hivatalos középszintű javítókulcs

Ezekre kaphattok pontot az emelt szintű töriérettségin: feladatsor és hivatalos megoldások

"Véleményem szerint ha lelkiismeretesen felkészült rá az ember, akkor nem volt nehéz. Kifejezetten jók voltak a második feladatsorban a témák. Összegezve, szerintem nem volt nehéz" - írta az Eduline-nak egy érettségiző.

"Az esszé eladatok különösen barátságosak voltak, és a forrásokból sok miden kiderült, de tárgyi tudás nélkül azért nem volt megoldható" - írta egy olvasónk.

"A feladatok között volt a Kádár-korszakra, Hunyadira, az ázsiai gyarmatosításra és Rákóczira vonatkozó kérdés is. Az első részben például voltak a zsidósággal és a kereszténységgel foglalkozó feladatok is" - mondta el az Eduline-nak Ádám. "A feladatokkal nem volt gond, de az esszéknél szerintem kevés volt a hely az íráshoz" - tette hozzá a győri gimnazista.  

Indul a 2019-es töriérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.