szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már csak pár napig jelentkezhettek a 2019-es felsőoktatási felvételire - de vajon minden fontos kérdésre válaszoltok, mielőtt véglegesítitek a jelentkezést?

Tudjátok, mit fogtok tanulni?

Utánanéztetek a szak kiválasztása előtt, pontosan milyen tantárgyai vannak annak a hallgatónak, aki szociológiát, turizmust-vendéglátást, kommunikációt, közösségszervezést vagy éppen biomérnöki tanulmányokat folytat? És azt tudjátok, hogy a kinézett szak diplomájával hol helyezkedhetsz el? A nagy döntés előtt ezeket az információkat érdemes beszerezni, hogy ne az első félév közepén ébredjetek rá arra: egészen más a képzés, mint amire számítottatok.

Számoltatok?

A családi költségvetést meg kell tervezni – akkor is, ha állami ösztöndíjasként tanulnátok tovább, de nem a saját városotokban. Jó előre tudnotok kell, mennyibe kerül a kollégium vagy az albérlet, az utazás, a helyi közlekedés, így a szüleitek időben kalkulálni tudnak a kiadásokkal. Számolgatásra akkor még nagyobb szükség van, ha önköltséges szakot is megjelöltök a jelentkezési lapon. Annak is érdemes utánanézni, milyen ösztöndíjakra, támogatásokra számíthattok, körülbelül milyen a diákmunka órabére, és hogyan működik a diákhitel.

Mennyibe kerül egyetemistának lenni? Mutatjuk

Idén jelentkeztek egyetemre, de már most megnéznétek, hogy milyen és mekkora költségekkel kell számolnotok egy-egy egyetemvárosban? Mutatjuk a legfontosabb részleteket.

Miből kell érettségizni?

Megnéztétek, hogy a kiválasztott szakokon miből kérnek érettségit/emelt szintű érettségit? Mivel az érettségi vizsgákra is február 15-ig kell jelentkezni, ezekkel a szabályokkal tisztában kell lennetek. Itt van a táblázat, amelyből megszerezhetitek a legfontosabb infókat.

Az utolsó napokra hagyjátok a jelentkezést?

Ne tegyétek – bár minden évben van felvételiző, aki a jelentkezési határidő előtt egy-két órával regisztrál az e-felvételi felületére, és (szó szerint) az utolsó percben véglegesíti a jelentkezését, ez nem jó taktika. Hagyjatok magatoknak időt az online jelentkezésre: rengeteg rubrikát kell kitölteni.

Minden adatot ellenőriztetek?

Alapszabály: mielőtt véglegesítitek a jelentkezést, minden személyes és tanulmányi adatot, megjelölt szakot ellenőrizzetek le. Bizonyosodjatok meg arról, hogy a képzéseknél a megfelelő nyelvet, képzési helyszínt, finanszírozási formát jelöltétek meg. Feltöltöttétek az összes – már meglévő – dokumentumot?

Hitelesítés?

És persze ne feledkezzetek meg a hitelesítésről sem, amelynek a határideje február 20-a. Ezt az Ügyfélkapun keresztül, vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190) tehetitek meg.

A 2019-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.