szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi történik, ha a választott szakotokon kötelező az emelt szintű érettségi, de nem éritek el a 45%-ot? Ilyenkor is sikeres az érettségi? Fontos kérdésre válaszolunk.

Arról már korábban írtunk, hogy mikor nem éri meg az emelt szintű vizsgát választani. Azonban sokan vannak, akiknek nincs választásuk. Habár idén még nem kötelező minden felvételizőnek egy emelt szintű érettségit tenni ahhoz, hogy bekerülhessenek az egyetemre, nagyon sok olyan szak van 2019-ben is, ahol a sikeres felvételi feltétele egy vagy két emelt szintű vizsga.

Fontos, hogy az emelt szinten teljesített legalább 45%-os eredményű érettségi vizsgáért jár csak a többletpont, de ez is csak abban az esetben, ha az érettségi pontjaitokat az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják

De mi van akkor, ha ahová mennétek, ott feltétel egy emelt szintű érettségi, de nem éritek el a 45%-ot? Függetlenül attól, hogy a többletpont nem kapjátok meg, a követelménynek megfeleltek?

A válasz: igen. Ahhoz, hogy emelt szinten sikeres vizsgát tegyetek, el kell érnetek legalább 25%-ot. Persze fontos, hogy az elégséges eredményhez az összes vizsgarészen együttesen kell elérni a 25%-ot. Illetve ha egy vizsgarész során nem éritek el a 12 százalékot, függetlenül a többi vizsgarész eredményétől, elégtelen osztályzatot kaptok az érettségire.

A további százalákok és érdemjegyek a következőek:

a)      60-100% elérése esetén jeles (5),
b)     47-59% elérése esetén jó (4),
c)     33-46% elérése esetén közepes (3),
d)     25-32% elérése esetén elégséges (2),
e)     0-24% elérése esetén elégtelen (1).

Ez azt jelenti, hogy ha kettest vagy hármast kaptok az emelt szintű érettségi vizsgátokra (kivéve, ha a hármasotok már eléri a 45%-ot), akkor többletpontot ugyan nem kaptok, de az érettségit teljesítettétek. Persze ilyenkor nincs választásotok, hiszen ha a jelentkezési helyeteken kötelező az emelt szintű érettségi, akkor enélkül nincs esélyetek. Azonban azt is át kell gonolnotok, hogy vajon közepes érettségivel és pluszpont nélkül vajon eléritek-e a ponthatárokat és bekerülnétek-e a választott szakra.

Felvételi pontszámítás: nem mindig éri meg emelt szintű érettségit tenni

Az emelt szintű érettségiért 50 többletpont jár a felsőoktatási felvételin - de nem mindig éri meg beszámítani az emelt vizsgát.