szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Negyven többletpontot kaphatnak a hátrányos helyzetű jelentkezők a 2019-es felsőoktatási felvételin.

A hátrányos helyzetért minden alap- és osztatlan szakon, felsőoktatási szakképzésen jár pluszpont – csak azok a képzéseken nem kaptok ezen a jogcímen többletpontokat, ahol a gyakorlati vizsga eredménye alapján kalkulálnak a pontszámmal.

Fontos, hogy a hátrányos helyzetet hivatalos irattal kell bizonyítani. „A települési önkormányzat jegyzője a kérelmező hátrányos helyzetének fennállását állapítja meg, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és

vagy alacsony a szülők iskolai végzettsége,
vagy alacsony a szülők foglalkoztatottsága,
vagy elégtelen lakókörnyezet, illetve lakáskörülmények között él”

- olvasható a felvételi tájékoztatóban.

„A települési önkormányzat jegyzője a halmozottan hátrányos helyzet fennállását állapítja meg, ha a jelentkező nevelésbe vett vagy azt követően utógondozói ellátásban részesül és tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és a következő három körülmény közül legalább kettő fennáll:

alacsony a szülők iskolai végzettsége,
alacsony a szülők foglalkoztatottsága,
elégtelen lakókörnyezet”

- térnek ki a halmozottan hátrányos helyzetre.

Pluszpontokat csak azok a felvételizők kaphatnak, akik a jelentkezés időpontjában még nem töltötték be a huszonötödik életévüket. A hátrányos helyzetnek a felvételi tájékoztató megjelenése és a 2019. július 10. közötti időintervallumban kell fennállnia.

A 2019-es felsőoktatási felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Ilyenek a 2019-es felvételi pontszámítási szabályai: így kalkulálhattok a pontokkal

Maximum 500 pont - ennyit szerezhetnek a 2019-es felsőoktatási felvételin az alap- vagy osztatlan szakra jelentkezők tanulmányi és érettségi eredményeikkel, nyelvvizsgákkal, sport- és tanulmányi versenyeken elért helyezéseikkel, emelt szintű érettségivel, OKJ-s szakképesítéssel.