Egyre több ilyen szak közül választhattok: mi az a duális képzés?

Tanulás és munka egyszerre? Aki egyetem mellett szeretne dolgozni, annak ideális választás lehet egy duális képzés. De mi is az a duális képzés? Most mindent összegyűjtöttünk róla, amit érdemes tudni.

Forrás: Shutterstock

 Milyen szakokon elérhető a duális képzés?

hirdetés
hirdetés

Duális képzésre műszaki, informatikai, agrár, természettudomány és gazdaságtudományi képzési területen, illetve a szociális munka alapszakon lehet jelentkezni. Aki duális képzésen vesz részt, tanulmányai mellett szakmailag minősített vállalatoknál végez gyakorlatot.

Miben más a duális képzés, mint egy "sima" szak?

A duális képzésen és a hagyományos képzésen tanulók kurzusai, vizsgakövetelményei megegyeznek, az iskolapadban ugyanazt a tudást szerzik meg, de maga a képzés intézményi és vállalati szakaszokra oszlik.

A vállalatok saját igényeik szerint képzik a hallgatót, gyakorlati ismeretekkel bővítik, kiegészítik a hallgató intézményi képzését. A partnervállalatok hallgatói munkaszerződést kötnek a kiválasztott hallgatóval, akinek így kettős jogviszonya lesz: egyrészt az adott felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, másrészt hallgatói munkaszerződésével a képzésben részt vevő cég munkavállalójának számít.

Jelentős különbségek a szünetekben és a vizsgaidőszakban tapasztalhatók, hiszen egy duális képzésben részt vevő hallgató éppen ekkor tölti a gyakorlatát. A partnervállalatok a vizsgaidőszakban kötelesek elengedni a vizsgákra a hallgatóikat, ezen felül a diákok szabadságot is kivehetnek, évente minimum 20 nap szabadságuk van – írja az Oktatási Hivatal.

Mennyi időre szól a vállalattal kötött munkaszerződés?

A képzés teljes időtartamára szól, de a szerződés lejárta után a hallgatónak nem kötelező a partnervállalatnál maradnia.

Milyen díjazással jár a vállalati munkaviszony?

A vállalat a képzés teljes idejére díjazásban részesíti a hallgatót, ami hetente a minimálbér 15%-át jelenti.

Hogyan lehet jelentkezni?

A duális képzési formában induló szakokról Felvi oldalán az Egyetemek, főiskolák menüpont alatt a meghirdetett képzéseknél lábjegyzetben lehet olvasni. Duális lábjegyzettel rendelkező képzésre kell jelentkezni, ezen kívül sikeresen kell teljesíteni egy kiválasztási eljárást, amelynek az eredményéről még a központi felvételi eljárás sorrendmódosítási határideje előtt értesítik a jelentkezőt.

A kiválasztási eljárásokról, jelentkezésről az adott felsőoktatási intézményeknél és a duális partnervállalatoknál informálódhattok.

Keresztféléves felvételi: már csak két hétig jelentkezhettek

November közepéig dönthetitek el, melyik főiskolán vagy egyetemen tanulnátok tovább 2019 februárjától.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X