szerző:
Eduline

Több ezer ingyenes és fizetős, online pályaorientációs teszt közül választhatsz – a kérdésekre adott válaszok rávilágítanak az adottságaidra, az érdeklődési körödre, az erősségeidre és a gyengeségeidre.

Kíváncsi vagy, mekkora az intelligenciahányadosod? Itt találod a legjobb ingyenes IQ-teszteket.
Vannak kifejezetten az érdeklődési kört érintő tesztek, ezekben leginkább olyan kérdések szerepelnek, amelyek a munkához való viszonyoddal foglalkoznak (például erős vezetői hajlamod van, könnyen befolyásolsz más embereket, jó kapcsolatépítő vagy).

Az adottságaiddal foglalkozó tesztek leginkább egy komplex IQ-teszthez hasonlítanak, tartalmaznak számítási, logikai és nyelvi készséget felmérő feladatokat is. Az Egyesült Államokban sok munkáltató töltet ki ilyet a jelentkezőkkel, így az online gyakorlás duplán hasznos lehet. Mielőtt nekiállnál, vegyél magadhoz papírt és ceruzát, a számológép használata viszont tilos. A numerikus készségeket felmérő tesztek között vannak szöveges feladatok, egyenletek, számsorozatok, a nyelvi készségeket felmérő lapokon pedig szövegértési, szómagyarázatot igénylő, illetve nyelvi logikai példákat is találsz.

A kreatív feladatok vagy az irodai munka vonz?
©

A személyiségedre fókuszáló tesztekben különböző állítások közül választhatsz (például lustaságra hajlamos; hatékonyan és körültekintően végzed a munkádat, segítőkész vagy).

Az utolsó csoportba tartozó tesztek a személyes preferenciáidat segítenek megtalálni, megtudhatod, hogy milyen típusú pálya az, amely leginkább megfelel az elvárásaidnak. Általában két állítás között kell döntened (például melyiket választanád: magasabb fizetést vagy nagyobb hatalmat, szabadságot vagy szakértelmet, fix jövedelmet vagy befolyásos barátokat).

eduline