szerző:
Eduline

Változatosnak, sőt helyenként szellemesnek tartja az idei középszintű történelemérettségi feladatsorát az eduline által megkérdezett szaktanár, aki szerint a rövid kérdésekkel valószínűleg nem lesz problémájuk a diákoknak, bár van egy-két olyan feladat, amelyhez némi tárgyi tudás is kell.

Kövesd az eseményeket percről percre - a legfrissebb információkat és tanári véleményeket itt találod.

A muhi csata, a második világháború, az ellenreformáció, Magyarország 18. századi társadalma, az Egyesült Államok történelme, a jobbágyfelszabadítás, a rendszerváltás és az alkotmány, sőt Kádár-viccek is szerepelnek az idei középszintű történelemérettségin. "Teljesen korrekt és változatos az idei feladatsor, a kérdések az ókortól egészen napjainkig tartó időszakot felölelik, jól használhatóak az ábrák és a források is" - mondta Edényi László történelemtanár, a budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója, aki szerint az írásbeli első felét - ahogy az előző években - idén is ki lehet tölteni mélyebb tárgyi tudás nélkül, bár az emberi jogokkal kapcsolatos kérdés megválaszolásához konkrét ismeretekre is szükség van.

Milyen témakörök szerepeltek a középszintű töriérettségi feladatsorának első felében? A legfrissebb infókat itt találod.

©

Edényi László szerint a kettest idén is könnyű megszerezni, az ötösről azonban könnyen lecsúszhatnak a diákok. "Az esszét nagyon tudatosan kell felépíteni, hiszen 19-20 sorban kell összefoglalni a témával kapcsolatos legfontosabb eseményeket, az összefüggéseket, az okokat és a következményeket, mindezt úgy, hogy nyelvi szempontból se legyen kifogásolható a szöveg" - magyarázta.

A középszintű második felének feladatairól itt olvashatsz.

A szaktanár szerint a három hosszú - Mátyás királlyal, a rendszerváltással és a jobbágyfelszabadítással kapcsolatos - esszéfeladat közül egyet minden diák ki tud dolgozni. "A rendszerváltás témája azoknak komoly problémát jelent majd, akik nem jutottak el a tananyag végéig. Azok viszont jól jártak, akik ezt a témát is átvették történelemórán, hiszen még frissen a fejükben van, nagy valószínűséggel az utolsó hetekben tanulták" - mondta. Edényi László szerint a Kádár-korszakkal kapcsolatos esszékérdés - amelynél Kádár-viccek alapján dolgozhattak a diákok - kifejezetten szellemes volt. Igaz, félő, hogy a vizsgázók tételesen tárgyalni kezdik a Kádár-korszakot, miközben a feladat szerint a kommunista elvek és a megvalósult gyakorlat  ellentmondásairól kell írni.

eduline