szerző:
Eduline

Egyetlen szakhoz sem kellett maximális pontszám a 2010-es felvételin: a legtöbb pontot a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás és nemzetközi tanulmányok képzést megcélzó diákoknak kellett összegyűjteniük. Ők jeles érettségi és nyelvvizsga nélkül labdába sem rúghattak. Hol volt a legnagyobb a verseny az államilag finanszírozott helyekért tavaly, és hol várhatóak magas ponthatárok az idei felvételin?

Tavaly összesen 362-en várhatták nyugodtan a júliusi pontszámítást: ők hiba nélkül érettségiztek le, legtöbbjük nyelvvizsgát is szerzett, így a maximális 480 ponttal a zsebükben várták az egyetemek és főiskolák döntését. Összesen nyolcvannégy szakon volt maximális pontszámot elért jelentkező, közülük a legtöbben pszichológia, általános orvosi, valamint gazdálkodási és menedzsment szakon tanultak tovább.

Tavaly senkinek nem kellett 480 pontot szereznie
©

2010 legmagasabb ponthatárát a Budapesti Corvinus Egyetemen húzták meg: a nemzetközi gazdálkodás szakhoz 462, a nemzetközi tanulmányokhoz pedig 461 pont, vagyis legalább jeles érettségi és minimum egy nyelvvizsga kellett. A 2009-ben jelentkezőknek még nehezebb dolguk volt, akkor a nemzetközi gazdálkodás képzésre jelentkezők maximum tizenegy pontot veszíthettek a maximális 480 pontból, míg a nemzetközi tanulmányok szakra 462 pont alatt senkit nem vettek fel.

Felvételi pontszámító kalkulátorunkat itt próbálhatod ki.

A legnépszerűbb képzések listájának élén tavaly is a turizmus és vendéglátás, a gazdálkodás és menedzsment, valamint a jogász szak állt: ezekre összesen több mint tizenegyezren jelentkeztek, nagy volt a verseny az államilag finanszírozott helyekért, és ez a ponthatárokon is látszott. A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán 446, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Karán 418, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán pedig 409 pontra volt szükségük a turizmus-vendéglátásra jelentkezőknek. Milyenek lesznek az idei ponthatárok? A pontszámítás változásainak és az államilag finanszírozott hallgató helyek csökkenésének hatásairól itt olvashatsz.

A tíz legnépszerűbb szak 2010-ben A legmagasabb 2010-es ponthatár
Turizmus és vendéglátás 446 (BCE-GTK)
Gazdálkodási és menedzsment 453 (BCE-GTK, magyar nyelven)
Jogász 426 (ELTE-ÁJK)
Mérnök informatikus 446 (BCE-GTK)
Pénzügy és számvitel 448 (BCE-GTK)
Gépészmérnöki 372 (BME-GÉK)
Nemzetközi gazdálkodás 462 (BCE-GTK, magyar nyelven)
Kommunikáció és médiatudomány 452 (ELTE-BTK)
Általános orvos 434 (SE-ÁOK)
Kereskedelem és marketing 453 (BCE-GTK)

A gazdálkodási és menedzsment szakhoz szintén a Corvinuson kellett a legtöbb – a magyar nyelvű képzéshez 445, az angol nyelvűhöz 453 – pont, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 437, a Szegedi Tudományegyetem pedig 412 összpontszám alatt nem vett fel hallgatókat erre a szakra.

Az osztatlan jogászképzéshez átlagosan 416-417 pontra volt szükségük a felvételizőknek: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán volt a legmagasabb, 426 a ponthatár. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, a pécsi és a szegedi egyetemre már 417 ponttal, a miskolci és a pécsi egyetem jogász szakjára pedig 416 ponttal is be lehetett jutni.

eduline