Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Így csap le a kormány a felvételiző diákokra: vasszigor és kevés pluszpont

4

A 2014-es felvételi időszakban már sem az OKJ-s végzettségért, sem a nyelvvizsgáért, sem az emelt szintű érettségiért nem kaphatnak többletpontokat a diákok – áll a felsőoktatási tervezet legújabb, szerkesztőségünk birtokába jutott változatában.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2016-tól senki nem jelentkezhet egyetemre vagy főiskolára, ha nem szerez legalább egy C típusú, középfokú nyelvvizsgát – az új szabály először azokra a diákokra vonatkozik majd, akik idén végzik a nyolcadik évfolyamot. Így "a nyelvvizsgáért és az emelt szintű érettségiért számítható többletpontok rendszere értelemszerűen megszűnik” – olvasható a felsőoktatási koncepció legújabb változatában.

Felvételi öröm 2011 júliusában. Jövőre már nehezebb lesz
Felvételi öröm 2011 júliusában. Jövőre már nehezebb lesz
hirdetés
hirdetés

A nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele miatt mindez nem meglepő, az viszont már újdonság, hogy a koncepció nem tesz említést az OKJ-s végzettségért járó többletpontokról, sőt leszögezi, hogy „többletpontok kizárólag – jogszabályban meghatározott módon – versenyeredményekért adhatók”. Emelt szintű vagy felsőfokú OKJ-s szakképesítésért, illetve szakirányú technikusi képesítő bizonyítványért ebben az évben még 24 pont járt, ezt a többletpontforrást elsősorban azok a diákok használták ki, akik elsőre nem jutottak be a kiválasztott szakra, ezért egy év alatt elvégeztek egy OKJ-s képzést.

Fontos változás, hogy a kormány tervei szerint a hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő, gyermeket nevelő felvételizők sem kapnának többletpontot (már idén is kevesebb, a korábbi 50-25 pontnál kevesebbet, 20-40 pontot kaptak), hanem külön keretszámot hoznának létre számukra, vagyis meghatároznák, hogy az adott szakra hány hátrányos helyzetű, tartós beteg stb. hallgatót vehetnek fel az egyetemek és főiskolák. Hogyan változnak a felvételi szabályai 2012-ben és 2013-ban? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Az összpontszámba nemcsak az érettségi és tanulmányi eredmények, hanem a szóbeli felvételin nyújtott teljesítmény is beleszámít majd – jelenleg néhány szakon kívül sehol nem tartanak alkalmassági vizsgát, az oktatási államtitkárság azonban azt szeretné, ha a jövőben az intézmények ellenőrizni tudnák a jelentkezők alapműveltségét, valamint a „választott szakterület iránti fogékonyságát és érdeklődését”.

eduline

(x)

A nyelvvizsga, ahol nem változnak a követelmények

Ősszel több nyelvvizsgarendszer is a hazai és a nemzetközi elvárásokhoz igazította feladatait. Létezik azonban olyan nyelvvizsga…  Tovább »

Hozzászólások (4)

Tarragone

Viszont azt is tudom, hogy sokan azért mennek FSZ képzésre, mert oda jóval könnyebb bejutni (pl gépészmérnöknek kell fiz,matek), egy gépészmérnök-asszisztens FSZ képzésre pedig nem. Ezért rengeteg intézmény ontja magából a "jobbnál-jobb" ilyen jellegű képzéseket, és még így is reklámozzák magukat, ahogy lentebb is írtam.

Tarragone

Kedves Zit! miért szálljak le az FSZ képzésről? A kommenteknek a véleménynyilvánítás a lényege. Miért írsz olyan, amit én nem is írtam? Nem írtam olyat, hogy lenézném őket, sőt azt gondolom, hogy ahelyett, hogy a "legyen 40%-os diplomásarány" féle EUs irányelvet követnénk inkább a szakképzéseknek, fizikai mesterségeknek adnának teret.

Zit

Itt nem arról van szó, hogy ki teljesít jobban, és mit tanult eddig, ez nem érdekes. Céljuk: minél kevesebben érjék el a ponthatárt. T: Az FSZ képzésről meg szállj le, fogalmad sincs róla, ha így nyilatkozol - gondolom a szakmunkástanulókat is lenézed + mindenki mást is...

Tarragone

Valóban. Egy középfokú nyv az nem jutalmazandó, hanem elvárható, ha már vki egyetemre akar járni. De a 2., 3., 4. közép és felsőfokú nyv-ért adnék többletpontot, így sztem hülyeség az, hogy ezt ámblock elvonják.
Annak örülök hogy mostmár a sok FSZ képzéssel foglalkozó intézmény nem írhatja ki a honlapjára, h azért jó az FSZ képzés, mert akkor könnyebben felvesznek az egyetemre.

Új hozzászóláshirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Szeretnék az eduline.hu-tól kereskedelmi célú tájékoztatókat kapni.

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X