Felsőoktatás eduline/mti

Átment az új felsőoktatási törvény, soroljuk a legfontosabb változásokat

Elolvasom

Megváltoznak az átsorolási szabályok, két félév alatt minimum 18 kreditet kell gyűjteni, a hallgatóknak pedig kötelező lesz a kompetenciamérés is. Megjelenik az alkalmazott tudományok egyeteme és nem tágított a kormány a miniszteri küldöttekből álló konzisztóriumtól se. Így módosult a nemzeti felsőoktatási törvény, amelyet hétfőn 123 támogató szavazattal, 65 nem ellenében változtatott meg az Országgyűlés.

Felsőoktatás MTI

Konzisztórium: „az egyetértési jog nagyon elegáns kifejezése a vétójognak”

Elolvasom

A felsőoktatási intézmények új típusú tanácsadó testületei, a konzisztóriumok egyetértési joga azt a célt szolgálja, hogy az egyetem jövőjét érintő kérdéseket megbeszéljék – mondta Palkovics László. Bódis József azt mondta, az egy emberes döntéskört elvetették, szerintük ugyanis „az egyetértési jog nagyon elegáns kifejezése a vétójognak”.

Felsőoktatás Eduline

A HÖOK szerint nincs baj az egyetemek fejére ültetett testülettel

Elolvasom

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem utasítja el a konzisztóriumi rendszert, a testületben viszont a hallgatók képviselőjét is látni akarják. Az egyetemi szenátusokban úgy tűnik, nem szűkül a jogkörük - ha erre mégis sor kerül, vagy a megígért szakok nem maradnak meg, a HÖOK elnöke szerint ők is beszállhatnak a tüntetésekbe.

Felsőoktatás MTI

Palkovics: akár szeptembertől jöhetnek a felsőoktatási konzisztóriumok

Elolvasom

Akár már szeptembertől, de legkésőbb jövő év januárjától megkezdhetik működésüket a felsőoktatási intézmények új típusú tanácsadó testületei, a konzisztóriumok, amelyek több területen - így a rektor személyét és az intézmény költségvetését illetően is - egyetértési joggal bírnak majd - mondta el Palkovics László felsőoktatási államtitkár az MTI kérdésére.