szerző:
Eduline

Hatvan alap-, osztatlan-, illetve mesterszak szűnik meg 2016-ra, jövő héten pedig a felsőoktatási törvényt módosíthatják. Vasárnap hét órától diákok és tanárok a Kossuth téren tüntetnek a változtatások ellen.

Először április végén tüntettek a diákok és a tanárok a szakok akkor még csak tervezett megszüntetése ellen
©

''Mire szeptemberben visszatérünk az egyetemre, nem tudhatjuk, hogy létezik-e még a szak, amelyet tanítunk, hogy egyetemnek, alkalmazott tudományok egyetemének, vagy főiskolának hívják-e az intézményünket és, ami a legfontosabb nem tudhatjuk, kit is nevez ki a miniszter az újonnan létrehozott konzisztóriumba, aminek ismereteink szerint egyetlen célja van: a felsőoktatás költségeinek lefaragása, mégpedig az egyetemi önállóság teljes kivégzésével'' - írja közös, a magyar felsőoktatás dolgozóihoz címzett levelében a Facebook-csoport és az Oktatói Hálózat a felsőoktatási törvény legújabb módosításairól, amelyeket jövő hét elején fogadhat el a parlament.

A levélben szó van a felsőoktatás támogatásának csökkentéséről, a konzisztóriumi rendszer bevezetéséről és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ''helyzetbe hozásáról'' is.

A változtatások, illetve  hatvan szak 2016-ra való megszüntetése ellen tüntetnek vasárnap hét órától a Kossuth téren. A Ne szűnjön meg a ''ELTE TáTK - Veszélyben vannak az egyetemeink'' Facebook-csoport által szervezett ''Halotti tornán'' performansz és beszédek is lesznek, illetve ''a kormány és az egyetemek focicsapata fog összecsapni egymással''.

Ahogy korábban megírtuk, a 2016/2017-es tanévre érvényes képesítési jegyzék alapján kivezetik például a kulturális antropológia, az andragógia és a társadalmi tanulmányok alapszakot, és megszűnik többek között a nyelvtudomány, a vizuális kultúratudomány, illetve a szociális munka és szociális gazdaság mesterképzés. Átalakul a felsőoktatási szakképzések rendszere is. Több szakot átszerveznek, és újakat is bevezetnek. Nem a vasárnapi tüntetés az egyetlen tiltakozás: a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság állásfoglalását a képzés megszüntetésével kapcsolatban itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!