szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem kell megijedni, nincs baj, az ELTE éppen egy nemzetközi kutatásban vesz részt.

Mindig is kíváncsi voltál, hogy milyen kutatások, kísérletek vannak az egyetemen? Tessék. Most például a világ különböző pontjain élő hat border collie méri össze tudását az Eötvös Loránd Tudományegyetem etológusainak nemzetközi kutatási projektjében.

A versenyen Spanyolországból, Norvégiából, Magyarországról, Floridából, Brazíliából és Hollandiából származó kutyák vesznek részt. A hírek szerint elképesztő izgalomra lehet majd készülni a nagyöregek és a fiatalok között. A mezőny legfiatalabb versenyzője a magyar Max, aki kétéves korára több mint 100 játék nevét tanulta meg.

A kihívás két szakaszban teszteli a kutyák tanulási képességeinek határát. Az első hét alatt a kutyáknak hat új játék nevét kell megtanulniuk. A második szakasz viszont kétszer olyan nehéz, itt a kutyáknak egy hét alatt 12 új játék nevét kell megtanulni.

Ha esetleg otthon kipróbálnátok, a ti kutyátok, hogyan teljesítene, van egy jó hírünk: bár a résztvevő különleges tehetséggel rendelkező kutyák mindegyike border collie, nem csak ez a fajta kutya képes erre a feladatra.

Az ELTE Etológiai Tanszékének egyébként nem ez az első cukisága, évekkel ezelőtt törpemalacokkal végeztek kutatásokat. Láttátok már őket?

Napi cukiság: újra törpemalac-nevelőket keresnek az ELTE-n

A házi kedvencként nevelt törpemalacok is részt vesznek a családi kutyákkal végzettekhez hasonló etológiai vizsgálatokban az ELTE Etológiai Tanszékén. Ezek segítségével a kutatók bepillantást nyerhetnek társas viselkedésük és kommunikációs képességeik részleteibe.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!