szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan néztek ki a nagy egyetemek régen? Mi történt az épületekkel az elmúlt évtizedekben? Cikksorozatunkban utánajárunk, hogyan jöttek létre és változtak azok az épületek, amelyekben ma is egyetemi órák zajlanak. A 20. század elejétől, közepétől mutatunk Fortepan-fotókat a magyarországi egyetemekről: ez az egri Eszterházy Károly Egyetem története.

Nem véletlen az egri egyetem névadója, gróf Eszterházy Károly egri püspök építette az 1774-től Líceumként nevezett mai egri egyetemet. A következő évszázadban a Líceum már magában foglalta az első magyar tanítóképző intézményét, valamint az Egri Római Katolikus Fiú Felső Kereskedelmi Iskolát is, vagyis elemi iskola is működött az egykori egyetem épületében - írják az egyetem honlapján.

Líceum, Eger
©

Az osztrák szakemberek (építészek és festők), valamint Fellner Jakab magyar építész tervei által készült Líceum épületének déli oldalán jelenleg a Főegyházmegyei Könyvtár nagy terme található. Érdekesség, hogy az akkor 20 ezer kötetet számláló gyűjteményt Eszterházy Károly eredetileg egyetemi könyvtárnak szánta.

1978. Egri Tanárképző Főiskola, oktatólabor
©

A pedagógusképzés

A Pedagógiai Főiskola - amely később önállósult az intézményből - eredetileg nem Egerben jött létre, 1948-ban alapították Debrecenben, azonban a következő évtől már Egerben volt a székhelye.

©

Az intézmény a hatvanas évektől már Egri Tanárképző Főiskolaként működött, de évekig viselte a Ho Si Minh, észak-vietnami elnök nevét is. Majd felvéve alapítója nevét tanárképző főiskolából Eszterházy Károly Főiskola, végül 2016-tól (mai nevén is) már Eszterházy Károly Egyetemként szerepel.

Még több egyetemi történetet olvashattok itt.

A soproni és a miskolci valaha egy egyetem volt: régi fotók

Hogyan néztek ki a nagy egyetemek régen? Mi történt az épületekkel az elmúlt évtizedekben? Cikksorozatunkban utánajárunk, hogyan jöttek létre és változtak azok az épületek, amelyekben ma is egyetemi órák zajlanak. A 20. század elejétől, közepétől mutatunk Fortepan-fotókat a magyarországi egyetemekről: ez a Soproni Egyetem története.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!