szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem csak aktív résztvevői, sok esetben fő szervezői is voltak középiskolások, egyetemisták a 2019-es évben tartott klímasztrájkoknak. Mutatjuk, hogyan tüntettek a diákok és hogy hogyan történt ez az egész megmozdulás, eseménysorozat a világban.

A Greta Thunberg - svéd klímaaktivista diák - által tavaly elindított sztrájksorozat globális tüntetésekké formálódott az idei év során. Londontól Sydneig diákok százezrei nem mentek iskolába több alkalommal, hogy részt vegyenek azokon a tüntetéseken, amelyeken a kormányokat vonták felelősségre azért, hogy nem tesznek eleget a globális felmelegedés megfékezésére. Az első, márciusi megmozdulásról itt olvashattok.

Azóta többször szerveztek tüntetést az év során iskolaidőtől függetlenül. A már harmadik globális klímasztrájkról itt nézhetitek meg a készült fotókat, amelyen szintén rengeteg diák vett részt. November végén aztán megszervezték a negyedik klímasztrájkot is, az eseményekhez szülői kikérőkkel is készültek a diákok iskolai hiányzását megoldva.

A 16 éves Greta Thunberg államfők előtt mondott beszédet az ENSZ-közgyűlés általános ülésszakán, találkozott a pápával, és 4 millió embert ösztönzött arra, hogy csatlakozzon a 2019. szeptember 20-i világméretű klímasztrájkhoz, amely a történelem legnagyobb éghajlatváltozás elleni tüntetése volt - közölte honlapján a diák számára az év embere kitüntetést adó amerikai Time magazin.

Év szava: kétszer is

Greta Thunberg úttörő ötletét, vagyis a klímasztrájkot a brit Collins szótár szerkesztői az év szavának nyilvánították, mivel a kifejezés használatának százszoros növekedését figyelték meg 2019-ben a honlapokon, az újságokban és a folyóiratokban, illetve a közösségi médiában. Ezek után az Oxford Angol Szótár szerkesztői is hasonló döntésre jutottak, ők a klímavészhelyzet kifejezést ítélték az év szavának 2019-ben.

Az egész jelenség fontosságát hangsúlyozva az olasz állami oktatási irányítás úgy döntött: az iskolai tananyagban jövőre már szerepelni fog a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés. Ezzel Olaszország a világon elsőként vezeti be a kérdés oktatását kötelezően az iskolákban. Erről bővebben itt olvashattok.

Fontos üzenetet küldött a politikusoknak, a felnőtteknek a 16 éves svéd diáklány

A politikusoknak és a felnőtteknek csatlakozniuk kell a diákok éghajlatvédelmi mozgalmához - mondta Greta Thunberg 16 éves svéd környezetvédő aktivista a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap hírportálján pénteken, a Fridays for Future elnevezésű mozgalom világméretű tüntetésének alkalmából közzétett írásában.

 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!