szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Ohiói Egyetem legfrissebb tanulmányából kiderült, hogy az amerikai gyerekek egynegyedének soha nem olvasnak mesét a szülei, emiatt akár egymillió szóval kisebb lesz a szókincsük a rendszeresen mesét hallgató társaikhoz képest.

A legfrissebb kutatás egy korábbi tanulmányra épül, amely kimutatta, hogy az amerikai gyerekek egynegyedének soha nem olvasnak mesét, míg a másik egynegyedüknek is csak nagyon ritkán – hetente egyszer, kétszer – írja a Fidelio.

A lap beszámolt arról, hogy azok a gyerekek, akiknek napi egy könyvet olvasnak, közel 290 ezerrel több szóval ismerkednek meg ötéves korukra, mint azok, akiknek a szülei nem olvasnak rendszeresen mesét.

Elindult az egyik legjobb online tanulási oldal magyar felülete

Néhány napja elindult a Khan Academy magyar nyelvű verziója - írja a Qubit.

A kutatók a columbusi városi könyvtárral együttműködve kiszámolták, hogy nagyjából hány szóval találkozhatnak a gyerekek a születésüktől ötéves korukig. Az eredmény egészen megdöbbentő: azok a gyerekek, akiknek nem olvasnak a szüleik, 4662 szóval ismerkednek meg, míg a heti egy-két alkalommal mesét hallgatók már 63 750 szót tudhatnak a magukénak.

Akiknek heti 3-5 alkalommal olvasnak 169 520 szóval, a naponta olvasásban részesülőknek 296 660 szóval lesz nagyobb a szókincsük. Viszont azok az ötévesek, akiknek születésüktől fogva naponta ötször olvastak, akár 1 483 300 szót is megismerhetnek.

Két tanárnő, aki a Facebookon keresztül olvas esti mesét a tanítványainak

Facebookon keresztül olvas esti mesét tanítványainak két brit tanárnő - azt mondják, tisztában vannak azzal, hogy ez nem helyettesítheti a hagyományos meseolvasást, de sokkal jobb, mint ha a gyerekek esténként tévét néznének vagy online játékokkal töltenék az időt.

Ez a több mint "egymilliós szószakadék" kulcsfontosságú a gyerekek szókincsének, a későbbiekben pedig az olvasási készségek fejlődésének szempontjából, ugyanis a könyvekből megismert szavak sokkal bonyolultabbak és összetettebbek, mint amelyeket a mindennapos kommunikáció során elsajátítanak.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.