szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan dolgozta fel a Kávészünet József Attila legismertebb versét? Hogyan hangzik a Szeptember végén a Red Bull Pilvaker előadásában? Zeneajánló hosszú, téli estékre.

Akarsz-e játszani?

Kosztolányi Dezső egyik leghíresebb versét a Kaláka dolgozta fel – ők egyébként más költők verseit is megzenésítették már, többek között József Attiláét, Ady Endréét, Szabó Lőrincét és Petőfi Sándorét.

Tiszta szívvel

József Attila egyik legismertebb művét a Kávészünet is átdolgozta. A 20. század híres versein kívül a kortárs költemények közül is feldolgoztak már néhányat (például Karafiáth Orsolya Pókok, Varró Dániel E.mail című művét).

Üllői-úti fák

Szintén egy Kávészünet-feldolgozás – nem is akármilyen. Érdemes belehallgatni ebbe a Kosztolányi Dezső-átdolgozásba is.

Óh Szív! Nyugodj!

Frenyó Ágnes (művésznevén Ágnes Vanilla) József Attila emlékére készített kislemezén kapott helyet a következő dal. Ajánlott belehallgatni a Radnóti-feldolgozásaiba is.

Bájoló

Természetesen ez a Radnóti-vers sem maradhat ki a sorból. A Bájoló a zenekar egyik legismertebb száma lett. Szabó Balázs Bandája Radnóti-költeményeken kívül Ady- és Pilinszy-verseket is zenésített már meg.

Ne félj!

Ugyancsak egy Szabó Balázs Bandája által megzenésített vers. A dal az Ember itt című lemezen jelent meg, amelyen kilenc Pilinszky János-vers feldolgozása található. Akik szeretik Pilinszkyt, azoknak erősen ajánlott az egész album.

A fekete zongora

Cseh Tamás is feldolgozta Ady Endre fantasztikus versét. Érdemes meghallgatni a többi Ady-vers megzenésített változatát is.

A rab gólya

A Margaret Island előadásában Arany János versét hallgathatjuk meg.

Pató Pál úr

A Red Bull Pilvaker 2012 óta létezik - a magyar könnyűzenei élet meghatározó alakjai híres költők verseit dolgozzák fel. Ez a Petőfi Sándor-versfeldolgozás is az ő nevükhöz köthető.

Szeptember végén

Szintén egy Petőfi-vers a Red Bull Pilvakertől. A dal is nagyon jó, és a klip is szuperül sikerült.

Zseniális irodalmi kvíz: Szabó Lőrinc vagy József Attila a szerző?

A következő kvízben idézetekkel találkozhattok Szabó Lőrinctől és József Attilától egyaránt. Azt kell kitalálnotok, hogy ki a szerző.