szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A világjárvány sokféle módon befolyásolta a munkaerőpiacot, vannak akik elveszítették a munkájukat és új lehetőségeket kell keresniük és vannak olyanok is, akik most nyelvvizsga nélkül hozzájutnak a bent ragadt diplomájukhoz. Megnéztük hogyan érdemes pénzről tárgyalni egy állásinterjún.

Ahogy korábban írtunk róla április 10-én megjelent a nyelvvizsgamentes diploma kiadására vonatkozó kormányrendelet. Ennek értelmében mindenkinek – aki 2020 augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz – elengedik a nyelvvizsgakötelezettségét az oklevél kiadásához. Néhány egyetemen már el is kezdték a beragadt diplomák kiállítását és átadását.

Az így szerzett friss diplomások nagy eséllyel lesznek majd munkakeresők vagy szívesebben váltanak majd szakmát. Egy állásinterjú egyik legfontosabb, megkerülhetetlen kérdése a munkabér. Vannak, akiknek nehézséget okoz a pénzről tárgyalni, mert szégyenlősek, kellemetlen nekik a téma, de vannak olyanok is, akik esetleg túlzottan rámenősek.

Gyűjtsetek össze minden információt a munkáról

Még az állásinterjú előtt érdemes jól körbenézni, hogy mit lehet tudni az adott munkakörről, milyen a fejlődési lehetőség, az elvégzendő feladatok minősége és a munkahelyi környezet. Hasznos lehet, ha megkérdezünk ismerősöket a keresetekről, különösen, ha azonos területen dolgoznak. Nem szabad elrugaszkodni a valóságtól, mert könnyű csalódni. Az elvárások legyenek reálisak. Egy felsőoktatási állásbörze is sokat tud segíteni, ahol informálódhattok a munkabérekről.

Pályakezdő és az alku

Pályakezdőként sajnos nehezebb alkudozni a fizetésről, hacsak nem olyan tudás van a birtokotokban, mellyel kevesen rendelkeznek. Így nehezebb a fizetést feljebb alkudni, ilyenkor a legtöbb esetben nem az álláskereső diktál. Jó tudni viszont, hogy nagyobb multiknál van egy 20-30 százalékos tér, melyen belül lehet mozogni.

Mikor térjünk rá a pénzre?

Fontos része az interjúnak a fizetés, majdnemhogy a legfontosabb, azonban arra érdemes ügyelnetek, hogy ne ti térjetek rá a pénz kérdésére, hanem a munkáltató. Ha már több körön túl vagytok, de még nem esett szó a munkabérről, akkor finoman rá lehet kérdezni. Ha nem hangzik el, hogy az összeg bruttó vagy nettó, akkor erre is nyugodtan kérdezzetek rá, hiszen nem mindegy, illetve a fizetésen kívüli juttatásokról is érdemes informálódni. Előfordulhat, hogy titeket kérnek meg arra, hogy mondjatok egy összeget. Bár ennél a pontnál a legtöbben nagyon izgulnak, ezt nem szabad mutatni. Ilyenkor határozottan mondjátok ki a kért bruttó összeget, mintha ez lenne a legtermészetesebb. Érdemes 10-15 százalékkal többet mondani a reméltnél, hogy engedhessünk az összegből és a munkáltató is győztesnek érezze magát.

Fizetés és benyomás

Nagyon fontos, hogy mennyi a fizetés, főleg ha az első, pályakezdő fizetésről van szó, azonban ezt nem szabad éreztetetni a munkáltatóval az interjú során. Az állásinterjúkon sokkal szimpatikusabb, ha a motivációt látják rajtatok. Sokkal jobb benyomást kelt az, aki azt mondja, fontos a fizetés, mert ebből él, de a munka, a fejlődés lehetősége még fontosabb.

A diákmunkát is veszélybe sodorta a világjárvány

Mi lesz vajon azokkal az egyetemistákkal, akik diákmunkából fedezték az albérlet díját és a tandíjat? Az egyik diákszövetkezet igazgatója beszélt a jelenlegi helyzetről az InfoRádióban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!