szerző:
Eduline

Ha nyelvvizsgázni szeretnétek, de még nem választottátok ki a nyelvvizsgaközpontot, akkor mielőtt döntötök, érdemes megnézni az adott nyelvvizsga szabályait. Melyik nyelvvizsgán szabad szótárt használni? Mutatjuk.

©

Nagyon sok nyelvvizsga közül választhattok, az pedig fontos szempont lehet a választásban, hogy melyik vizsgarésznél engedélyezik a szótár használatát.

A szótár biztonságérzetet ad - előfordulhat olyan, hogy a nagy izgalomban éppen a legegyszerűbb (még valamikor az általános iskolában tanult) szó nem jut eszetekbe, de egy-egy nehezebb kifejezést is érdemes ellenőrizni vizsga közben. Elsőként az Euroexam döntött úgy 2012-ben, hogy minden vizsgarészen engedi a szótárhasználatot - a példát több vizsgaközpont követte, igaz, sok helyen korlátokkal.

Milyen nyelvvizsgákon lehet szótárt használni?

Az Origó nyelvvizsgát választók a teljes írásbelin használhatnak szótárt, a szóbelin azonban nem. Ugyanígy szabályozza a szótárhasználatot a BME nyelvvizsgaközpontja is, míg az ECL nyelvvizsgán csak az íráskészség feladatainak megoldásához vehetik elő a szótárt a vizsgázók.

©

A Corvinus nyelvvizsgáján is hasonló a helyzet, az általános írásbeli és a szaknyelvi írásbeli nyelvvizsgán az íráskészség, közvetítés és olvasott szövegértés feladatok megoldásához mindhárom szinten egy- és kétnyelvű nyomtatott szótár használhattok. Ha a Pannon Egyetem nyelvvizsgáját választjátok, akkor az írásbeli vizsga közvetítés- és írásfeladatainak megoldásához minden, könyvkiadó által kiadott egynyelvű és kétnyelvű szótárat használhattok.

Az Euroexamnél az olvasásértést és az íráskészséget mérő feladatokhoz korlátlanul, a hallásértésnél az utolsó öt percben lehet szótárt használni, de a vizsgázók a beszédkészség egyik feladatának felkészülési ideje alatt is kinyithatják a nyomtatott szótárt.

A TELC nyelvvizsgázóknak ezzel ellentétben felesleges magukkal cipelniük a szótárt, ott ugyanis egyik vizsgarészen sem engedélyezik a szótárhasználatot. Azok, akik a Debreceni Egyetem vizsgáját, a DExam-et, választják hasonlóan TELC nyelvvizsgázóihoz, nem használhatnak szótárat a vizsga alatt.

Melyik nyelvvizsgán nincs nyelvtani feladat?

Az írásbeli és a szóbeli kommunikáció jól megy, de nyelvtani szabályokat nem szívesen magoltok? Megnéztük, hogy a piacvezető nyelvvizsgaközpontok közül hol húzták ki a feladatlistáról a nyelvhelyességet mérő tesztet, és hol ellenőrzik továbbra is külön feladattal a szókincsbeli és a nyelvtani tudást.