szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokan komoly és sokszor kellemetlen feladatnak élik meg a nyelvtanulást, nehezen veszik rá magukat, halogatják. Vannak azonban olyan módszerek, amelyek megkönnyítik a tanulást és élvezetesebbé teszik. Összeszedtünk nektek néhány tippet.

Alternatív módszerek - hogy ne (csak) tankönyvből kelljen tanulnotok

Az egyik legjobb módszer, ha találtok egy beszélgetőpartnert, aki az adott nyelvben, ez esetben az angolban jobb nálatok és tanulhattok tőle. Több olyan oldal létezik, ahol levelezőpartnert kereshettek magatoknak, ilyen például az Italki. Ezen az oldalon nem csak levelezőtársakat találhattok, hanem tanárokat is és van lehetőségetek arra, hogy olyan partnert keressetek, aki magyarul szeretne tanulni, így még izgalmasabb lehet a tanulás. Érdemes először több embernek írni, így fogjátok megtalálni azt a személyt, akivel hosszútávon is szívesen beszélgettek.

Ingyenes tesztek és próbafeladatok

Számtalan ingyenes teszt található az interneten, melyekből megtudhatjátok, hogy milyen szinten vagytok, mekkora a szókincsetek. A legtöbb nyelviskola honlapján is találtok teszteket, ezek is segítenek az eligazodásban. Ilyen például az 5percangol oldalán található teszt vagy a Bonus nyelviskola oldalán található szintfelmérő. Ha pedig nem csak a szintfelmérés fontos, hanem már azt is tudjátok, melyik nyelviskolát választjátok majd, akkor itt érdemes megnéznetek az ingyenes próbafeladatokat.

Fontos a szókincs, de mennyit is kell tudni? 

Vajon hány szót kell megtanulnod, hogy magabiztosan kommunikálhass? Egy átlagos brit nagyjából 2000 szót használ a hétköznapok során. A Longman Communication összeszedte a leggyakrabban használt 3000 szót, kifejezést, ezeket érdemes lehet átböngésznetek mielőtt vizsgára vagy akár érettségire mentek.

Ha éppen a szótanulás a legfontosabb, akkor van egy jól bevált, régi módszer, amit érdemes lehet alkalmaznotok: tapétázzátok ki a lakást. Mindenhova ragasszatok fel kis cetliket a megtanulandó szavakkal. Persze ezt olyan helyekre érdemes, ahol naponta többször jártok, illetve jó ötlet lehet a szavakat összekapcsolni a lakásban találhatók helyiségekkel is.

Olvassatok sokszor és sokat

Az olvasás az egyik legnagyobb segítség a szótanulásnál. Vannak olyan könyvek, amelyeket nehézségi szintekbe sorolnak, így ki tudjátok választani, hogy melyik nehézségi fokozat a megfelelő számotokra. Az is segíti a tanulást, ha naponta olvastok angolul cikkeket olyan témában, ami érdekel titeket. Érdemes lehet többször elolvasni a kedvenc dalotok dalszövegét, ebből is lehet tanulni. Ha érdekes angol témákra vágytok, akkor a következő appot is érdemes megnéznetek. A 6 Minute English appal ugyanis akárhonnan gyakorolhatjátok a hallásértést, a nyelvtant és a kiejtést is.

Nyelvtanulás másképp: hogyan használható a Netflix a gyakorláshoz?

Van egy alapvető félreértés a tanulással kapcsolatban, mégpedig az, hogy a tanulás egyértelműen valami rossz dolog. Igaz, hogy a sok iskolai rossz élmény csak rásegít erre, de ha visszatérünk a tanulás valódi mivoltához, kiderül, hogy ez nem is rossz, hanem valami izgalmas dolog. Ebben a cikksorozatban olyan lehetőségeket mutatunk, amivel nem is gondoltátok volna, hogy tanulhattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!