szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi a nyelvvizsgaszerzés útja-módja és milyen támogatásokra számíthattok a nyelvtanulást illetőleg? Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat.

Érettségivel

Fontos tudni azt, ha emelt szintű idegen nyelvi érettségit tesztek, és a 60 százalékot eléritek, középfokú (B2) komplex államilag elismert nyelvvizsgának számít majd a bizonyítványotok. De a két tanítási nyelvű iskolák tanulói is számolhatnak ilyen plusz lehetőséggel: felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsgával egyenértékű, ha a célnyelvből tett emelt szintű érettségin legalább 60 százalékot érnek el, az adott nyelven pedig még legalább másik két vizsgatárgyból sikeres középszintű vizsgát tesznek. Hasonló lehetőséggel bírnak a nemzetiségi nyelvű oktatásban részt vevők is - róluk bővebben itt olvashattok.

Azonban nem csak a nyelvvizsgaszerzés, hanem annak visszatérítése is ugyanúgy vonatkozhat az említett módon sikeres vizsgázók számára: azok, akik a vizsgát térítési díj ellenében tették le, a nyelvvizsgára vonatkozó kérelem leadása után ugyanúgy megkaphatják a támogatást, mintha nyelvvizsgáztak volna, habár ők érettségivel szerezték meg ugyanazt a dokumentumot. A támogatás mértéke pedig a minden évben aktuális minimálbér 25 százalékánal megfelelő összeg lehet - ez a 2020-ban érettségizők számára már 40 250 forintot jelent.

Nyelvvvizsga

A hagyományos módon nyelvvizsgán történő részvétellel megszerzett nyelvvizsgáért, ha sikeres, visszakaphatjátok a vizsgák díját. Ha megfeleltek az előírt kritériumoknak, amelyek többek között azt, hogy nem múltatok el 35 évesek, első komplex sikeres nyelvvizsgáról van szó 2018. január elseje óta, valamint még egy éven belül vagytok a vizsga napja óta, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz elküldhetitek a meghatározott kérelmet. Ennek formanyomtatványát itt találjátok, elektronikusan, valamint papíralapú formában is elküldhetitek. Ehhez szükséges a nyelvvizsga (vagy érettségi) díjának befizetéséről szóló számla, valamint a saját személyes adataitok, okirataitok.

Nyelvtanuláshoz

A vizsgázást természetesen megelőzi az alapos felkészülés, amelyre szintén vannak egyéb, akár új lehetőségeitek is. Egyetemistaként érdemes megnézni a meghirdetett, számotokra elérhető nyelvi tanfolyamokat - vagy éppen órákat, ugyanis ezeket is ingyen, vagy jelentős támogatással elérhetitek. Nem utolsó sorban pedig mindig érdemes figyelemmel követni a külföldi tanulási lehetőségeket, ugyanis ezeket is míg diákok vagytok nagyon jól ki lehet használni, legyen szó Erasmusról, vagy a néhány hónapos külföldi nyári/téli egyetemekről.

Hasonló céllal indul el idén nyáron a középiskolások számára szervezett külföldi nyári nyelvtanfolyam, ahol amellett, hogy idegen nyelvi környezetben töltenek el két hetet a diákok, intenzív nyelvtanfolyamon is részt vesznek.

Szuper ingyenes app: minikihívásokkal gyakorolhattok a nyelvvizsgára

Nemcsak új szavakat sajátíthattok el a Lingvist nevű ingyenes alkalmazással, hanem a nyelvvizsga részei szerint csoportosított feladatokat, kommunikációs helyzeteket is megoldhattok, illetve a nyelvtani szabályokat is átismételhetitek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.