szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ti is jobban féltek a szóbelitől, mint az írásbeli feladatsortól? Ezekkel a módszerekkel fejleszthetitek a kiejtéseteket, szókincseteket, kommunikációs készségeiteket és nem fog gondot okozni a bemutatkozás és a beszélgetés sem.

Keressetek beszélgetőpartnert

A szóbelire való felkészülés legjobb módja az, ha tényleg beszélgettek valakivel - ha anyanyelvű az illető, annál jobb. Első körben a helyi Facebook-csoportokban, közösségi kezdeményezéseknél érdemes keresgélni, illetve az ismerősöket megkérdezni, tudnak-e ajánlani valakit. Ha szerencsétek van, az illető magyarul szeretne tanulni, így pénz helyett tanítással "fizethettek". Ha személyesen nem megoldható a beszélgetés, online is kereshettek, például ezzel az appal, amelyben több száz nyelv beszélőivel kommunikálhattok írásban és szóban.

Fejlesszétek a kiejtéseteket

Ennek nem kell magolósnak és fárasztónak lennie. Ha az adott nyelven néztek filmeket, sorozatokat, Youtube-videókat, játszotok videójátékokkal, hallgattok zenét vagy esetleg híreket, észrevétlenül fejlődhettek. Ha úgy könnyebb, nyugodtan nézzétek, illetve hallgassátok felirattal ezeket, de ezt az appot is használhatjátok a fordításhoz. Bár így ti nem beszéltek, a helyes kiejtés "benne marad a fületekben". Az idegen nyelvű könyvek hangos olvasása is jó módszer lehet.

Alaposan készüljetek fel a témákból

A szóbeli vizsga általában három részből áll: egy bemutatkozásból, egy kép vagy más forrás alapján való témakifejtésből és egy szituáció eljátszásából. Érdemes magatokról és egyes témákról is kidolgozni néhány mondatot, akár szó szerint - ez persze a konkrét beszélgetés során nem lesz elég, de segítségetekre lehet. Fogalmazzatok választékosan és gondolkodjatok bővített válaszokban, amelyek előreviszik a beszélgetést, így a szókincsetek gazdagságát és a beszédkészségeteket is megmutathatjátok. 

A képleírást is gyakorolhatjátok: fontos, hogy itt nem a kép konkrét tartalmának a bemutatása a feladat, hanem annak a kifejtése, hogy ti mit gondoltok az adott témáról és hogyan kapcsolódtok hozzá. A szituációs játékhoz érdemes begyakorolni a sablonos szófordulatokat, amelyeket szinte minden helyzetben használhattok.

Használjatok diktafont

Vegyétek fel és hallgassátok vissza magatokat: "kívülről" jobban halljátok, ha valami nem stimmel a kiejtésetekkel.

Így készülhettek az írásbelire

Az írásbelire a leghatékonyabban mintafeladatok megoldásával készülhettek. Így nemcsak a nyelvtudásotokat fejleszthetitek, hanem a vizsgázásban is gyakorlatot szerezhettek. A legnépszerűbb nyelvvizsgák mintafeladatait itt gyűjtöttük össze.

Hány óra kell egy nyelv megtanulásához? Érdekes lista az időbefektetésről

Gondolkoztatok már azon, hogy vajon milyen idegen nyelveket lehet a legkevesebb idő alatt megtanulni? Itt egy lista, ami tetszeni fog, ha időhiányban szeretnétek egy (újabb) nyelvvizsgát.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.