szerző:
Eduline

Egyre több spanyol iratkozik be német nyelvtanfolyamra azóta, hogy Angela Merkel német kancellár februárban bejelentette: országának szüksége van orvosokra és informatikusokra - írta a Le Monde című francia napilap internetes kiadásában.

"Idén 30 százalékkal nőtt a tanulók száma, ennek oka főként a gazdaságban keresendő" - árulta el a madridi Goethe Intézet igazgatója, Manfred Ewel. A piac változását követendő a Goethe Intézet önéletrajz- és motivációslevél-írást tanító kurzusokat is indít, valamint munkainterjúkra is felkészíti a hallgatókat.
   
A mérnöknek tanuló, 19 éves Dimas Vallina céltudatos: "Tudom, hogy több esélyem van jó munkát találni Németországban. Ha Spanyolországban javul a helyzet, maradok. Nehéz lenne hozzászoknom a hideghez." "A némettanulás lehetővé teszi a távozást, ha rosszra fordulnak a dolgok" - mondta Ricardo Cuesta 50 éves önkormányzati alkalmazott.
   
Alfonso Calderon 32 éves építész azonban már tudja, mi vár rájuk. "A valóság nem olyan rózsás, ahogy azt az ember kiutazás előtt hiszi" - mondta a Berlinben letelepedett férfi, akinek csaknem egy évbe telt, míg munkát talált. "De itt legalább vannak kilátások" - tette hozzá.

Spanyolországi diáktüntetés. Egyre többen költöznének külföldre
©
    
A spanyol statisztikai hivatal 580 ezer távozóval számol idén. Többségük bevándorló, aki még a gazdasági fellendülés idején érkezett, de tízből egy spanyol. Harmincasok, egy vagy többdiplomások, akik érdekes és jól fizető állásról álmodnak. Ezt azonban a 21 százalékos - a fiatalok körében pedig 45 százalékos - munkanélküliséggel küzdő Spanyolország jelenleg nehezen tudja biztosítani nekik.
   
Szombaton, október 15-én a 15-M nevű, elsősorban spanyol fiatalokat tömörítő mozgalom a mediterrán ország mintegy 60 városában szervez utcai tiltakozó megmozdulásokat a politikusok és a pénzügyi elit ellen. A "felháborodottak" néven emlegetett spanyol tüntetők felhívására a világ további 45 országában tartanak ugyanezen a napon békés demonstrációt a "globális változásért".

A 15-M aktivistái még nyáron jelezték, hogy ősszel egész Európát tüntetésre "invitálják", és ehhez egy olyan 15-i dátumot kerestek, amely hétvégére esik. Kezdeményezésük végül világszerte nyitott fülekre talált, és Hongkongtól kezdve, Izraelen, Chilén át Dél-Afrikáig ennek szellemében - a világban jelenleg uralkodó "tűrhetetlen helyzet" megszüntetéséért - tartanak szombaton tüntetéseket.

MTI