szerző:
Eduline

Egyes felsőoktatási intézményekben a diploma megszerzésének feltétele minimum egy, de olykor akár kettő szakmai nyelvvizsga is lehet, noha az államilag finanszírozott órák száma elégtelen. A feladat nem csekély, ám a tanulók nem maradnak magukra, van megoldás akkreditált intézményben, akkreditált programokkal.

A Business Focus Gazdasági Nyelvstúdió (diákok körében csak BFocus) 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy a gazdasági felsőoktatásban tanuló hallgatók nyelvvizsgához szükséges felkészülését elősegítse. Jelenleg szakmai nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat szerveznek gazdasági, pénzügyi, üzleti, idegenforgalmi-vendéglátóipari szaknyelvekből Oeconom, BGF, BME, LCCI, Zöld Út szakmai nyelvvizsgákra. Azoknak, akik még nem érzik kellően megalapozottnak nyelvtudásukat, szaknyelvi alapozó kurzusokat, és akik csak egy speciális területen szeretnének elmélyedni, üzleti készségfejlesztő tanfolyamokat (kommunikációs tréning, CV írás stb.) kínálnak. A Corvinus Egyetem partnere egyben BME nyelvvizsgahely, akkreditált intézmény, akkreditált programokkal. A témával kapcsolatban Kostyál-Homm Katalin ügyvezető igazgatót kérdeztük:

Milyen a szakmai nyelvoktatás helyzete ma Magyarországon a felsőoktatásban?
Drasztikusan csökkent az államilag finanszírozott órák száma, ugyanakkor a követelmény rendszer nem változott, a gazdasági irányú egyetemeken és főiskolákon, minimum egy, máshol két szakmai nyelvvizsga megszerzése a diploma kimeneti feltétele. Habár egyes helyeken az egyik középfokú szakmai nyelvvizsga kiváltható egy általános felsőfokú nyelvvizsgával, de ezzel a lehetőséggel tapasztalatunk szerint kevesen élnek.

Kik jelentkeznek nyelvtanfolyamaitokra?
Elsősorban szakmai nyelvvizsgára áhítozó főiskolások, egyetemisták. Másodsorban, olyan munkavállalók, akik fontosnak érzik munkaterületükön valamely szakmai nyelvi készség tökéletesítését. Amióta lehetőség van a szakképzési adó terhére és cafeteria rendszer keretén belül nyelvoktatást igénybe venni, azóta egyre többen választják ezt, az állam által részben, vagy teljes egészében finanszírozott megoldást.

Miben más a Business Focus, mint a többi szakmai nyelvet oktató nyelviskola?
Kevés nyelviskola van ma Magyarországon, ami kizárólag szaknyelvvel foglalkozik. Tény azonban, hogy sok nyelviskola felvette palettájára a szaknyelvi képzést, amivel alapvetően az lehet a probléma, hogy egy szaknyelvi specializáció esetén nem elegendő a nyelvtanárnak az adott nyelvet kiválóan tudni, itt az adott szakmának az ismerete is elengedhetetlen. Nálunk kizárólag szaknyelvi nyelvtanárok tanítanak, akik közgazdászok és nyelvtanárok is egyben. Olyan vizsgáztatók Ők, akik a típusfeladatokat, trükköket, buktatókat is nagyon jól ismerik, hiszen több éves nyelvtanítási és vizsgáztatási gyakorlattal rendelkeznek. Megpróbáltunk egyediek, lenni abban is, hogy saját fejlesztésű tankönyveket gyártunk, saját szószedettel, típusfeladatokkal. A tananyag nálunk minden esetben a tanfolyam díjának része, ezt külön nem értékesítjük.

Mennyi idő alatt sajátítható el egy szakmai nyelv használható szinten?
A kérdés mindig az, hogy milyen általános nyelvi szintről indul a delikvens. Egy erős középfokú szintről induló hallgató esetén, aki - tételezzük fel-, nagyon szorgalmas (minden órán jelen van, a házi feladatot megcsinálja) a negyven órás szakmai nyelvvizsga felkészítő tanfolyam elegendő a nyelvvizsgához (erre garanciát is vállalunk).

Aki nem rendelkezik kellő alapokkal a szakmai anyag „befogadásához”, mondjuk egy A2-B1-es erős alap-gyenge középfokon van, úgy neki szaknyelvi alapozó tanfolyamot kínálunk, ugyancsak 60 órában. Ez utóbbi esetben 100 óra alatt garantáljuk a szakmai nyelvvizsgát.

Milyen módon derül ki a jelentkező induló szintje?
Minden tanfolyamot megelőzően az érdeklődő szintfelmérésen vesz részt. Ez alapvető és kötelező feltétele a csoportba sorolásnak. A szintfelmérés ingyenes, semmilyen lekötelezettséggel nem jár.

Mi a maximális csoportlétszám? Mi mondható nyelvtanulás szempontjából ideálisnak?
Nagyon fontos kérdés! Nálunk maximálisan 9 fő lehet egy csoportban, bár őszintén szólva ez is egy kicsit sok. Az ideális természetesen az lenne, ha minél kevesebb fő tanulna egy csoportban, de sajnos gazdaságossági szempontokat is szem előtt kell tartanunk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jó oktatóval, 9 fő esetén még tökéletesen hatékony a csoport.

Előfordulhat, hogy valaki nem tudja megtanulni a nyelvet? Egyáltalán létezik-e olyan, hogy nyelvérzék vagy minden csak a szorgalmon múlik?
Természetesen létezik nyelvérzék, nagyon is! A szorgalmon is nagyon sok múlik, de vannak tanulók, akik bármennyit is tanulnak nem fognak „lyukat beszélni a másik hasába”. Meglátásunk szerinte erre az estre lehet optimalizálni a különböző nyelvvizsgákat.

Optimalizálni?
Az általunk kínált nyelvvizsga skálán vannak könnyebbek, nehezebbek, kommunikáció, vagy íráskészségre irányuló, hosszú távon elismertebb, vagy kevésbé magas presztízsű nyelvvizsgák. Megpróbáljuk a diák szemszögéből a legmegfelelőbbet megtalálni.

Milyen szaknyelvekre van igény? Világnyelv az angol, vagy a német területeken a német az úr, esetleg a franciák még mindig csak franciául hajlandóak megszólalni?
Nálunk hat nyelven folyik közép- és felsőfokon a szaknyelvi oktatás. Természetesen még mindig az angol az úr, a szakmai nyelvek körében is, utána a német majd a francia és a spanyol következik. Érdekes látni, hogy a német nyelv hanyatlóban van, míg a kis nyelvek: a spanyol és olasz iránt viszont mind a szaknyelvben mind az általános nyelvi szinten nő a kereslet.

Szamkai nyelvoktatással kapcsolatban további információk itt