szerző:
Eduline

De ha a paradicsomról ezt már tudtad, akkor is tud a lenti videó újat mutatni. Azt például tudtátok, hogy a banán bogyós gyümölcs, míg az eper és a málna nem? Na és mi a helyzet a mogyoróval?

A SciShow zseniális videóban mutatja be, mi a különbség a gyümölcsök és a zöldségek között, így például azt, miért számít gyümölcsnek a paradicsom és a paprika, és miért nem bogyós gyümölcs az eper.

Zöldségnek nevezzünk azokat a lágy szárú növényeket, amelyek gyökere, törzse vagy levele emberi fogyasztásra alkalmas. A rebarbara például hiába édes, és ezért gyakran kerül süteményekbe, mivel szárról van szó, ezért zöldség. Gyümölcsnek ezzel szemben a növénytan a virágzó növények terméseit nevezik. Így a cukkini, az uborka, a paradicsom, a paprika vagy a tök növénytanilag mind gyümölcsnek számítanak.

A paradicsom konyhatechnikailag zöldség, növénytanilag viszont gyümölcs.
©

Bogyónak például azokat a gyümölcsöket nevezik, amelyeknek egy magházuk van több maggal: ilyen a szőlő, de a banán és a paprika is, míg a málna, a szeder és az eper növénytanilag egyáltalán nem minősül bogyónak. Gyümölcsnek számít viszont rengeteg mag is, például a mandula és a mogyoró.

Tudományos érdekességek

Öt tudományos tény, amire mindig is kíváncsiak voltunk

Nyolc (meglepő) tudományos tény, amit nem tanítanak az iskolában

Tizenegy tudományos tény, amit senki nem tud

Tíz tudományos "tény", amit mindenki rosszul tud

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!