szerző:
Eduline

Debrecenben a hatodik életévüket betöltött gyerekek harmada tölt egy extra évet az óvodában iskolakezdés előtt.

©

A szülőknek sokszor komoly dilemmát jelent, hogy mikor engedjék iskolába a gyereküket – írja a Dehír. Ha augusztus végéig betölti a hatodik életévét, szeptembertől iskolaköteles a gyermek, de csak akkor, ha elég érett.

Tízből kilenc gyerek a szociális éretlenség miatt marad az oviban, azaz a gyermek még túl játékos, nem tud kitartóan, hosszabb ideig figyelni. Az óvónők és a szülők egyeztetnek erről, de a végső döntést az óvodavezető hozza meg.

Egy képességméréssel állapítjuk meg azt, hogy nekünk mi lenne a javaslatunk, és az alapján egy konzultációval hozzuk meg a döntést – mondta a lapnak Sárkányné Gazda Ágota, a Boldogfalva Óvoda vezetője.

Amennyiben a szülő nem ért egyet az óvodavezető döntésével, az illetékes szakértői bizottsághoz fordulhat. Ha a gyerek augusztus végéig a hetedik életévét is betölti, de kérdéses az iskolaérettség, szintén a bizottság hoz döntést.

Ezek az ország legjobb általános iskolái: itt a friss lista

A hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola, a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola - állami és egyházi iskola, valamint egyetemi gyakorlóiskola is szerepel a kiemelkedő teljesítményű iskolák listáján.