szerző:
Eduline

Visszaállítanák a minimálbérhez igazított bértáblát, cafetériával motiválnák a pedagógusokat, a béremelés utolsó részletét mindenkinek, határozatlan időre megadnák - így változtatna a pedagógusok bérezésén a Nemzeti Pedagóguskar (NPK).

©

Az NPK szerint fontos lenne, hogy a több lépcsőben megvalósult pedagógus-béremelés eredményei tartósan megmaradjanak, de "az elvet veszélyeztetve érezzük". "A pedagógus bérek a korábbinál jóval magasabbak, de nem arányosak a feladatokkal, és a garantált bérminimum körüli kezdő bérek nem teszik vonzóvá a pedagógus pályát" - írják közleményükben.

A szervezet ezért a következő lépéseket javasolja:

1. A szeptembertől érvényes differenciálási lehetőség helyett az utolsó béremelés-részlet eredeti tervek szerinti, határozatlan idejű biztosítása minden pedagógus számára.
2. A törvényben eredetileg rögzített garantált illetmény visszaállítása, a negatív eltérítés megszüntetése.
3. A valódi differenciálás lehetőségének biztosítása erre a célra szánt keretből, és a pótlékok differenciálását szolgáló források garantálása.
4. Az anyagi motiváció (jutalmazás, kafetéria) forrásának biztosítása az állami és önkormányzati intézményekben.
5. A költségvetésben meghatározott vetítési alap inflációkövető emelése a 2014 óta eltelt időszak, majd automatikusan az előző év adatai alapján.
6. A vetítési alap évenkénti újratárgyalása és lehetőség szerinti emelése.
7. Hosszú távon a minimálbérhez igazított illetményalap visszavezetése.

Kellemetlen meglepetés a tanároknak: 87 ezer forinttal kereshetne többet egy pályakezdő tanár, ha...

Ha nem szakították volna el minimálbértől a pedagógusok bértábláját. Havi 87 600 forintot, vagyis évi több mint egymillió forintot veszítenek a pályakezdő pedagógusok 2018-ban a néhány éve megváltoztatott bérszámítás miatt - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) „A minimálbér 2018-ban 138 000 Ft.