szerző:
Eduline

A pedagógusfizetésekkel kapcsolatban számos cikk jelent meg az utóbbi napokban, hetekben. Mi van folyamatban vagy éppen mit mutatnak a számok? Mutatjuk a helyzetet más országokhoz képest.

©

Korábban írtunk arról, hogy az oktatási államtitkár a rendszerváltás óta eltelt 28 év legnagyobb pedagógusbér-emeléséről beszél, ezzel szemben az Eduline-nak nyilatkozó tanárok egészen más tapasztalatokról számolnak be. De mi a helyzet nemzetközi viszonylatban? A megjelent OECD-adatokkal is elégedett a minisztérium, pedig nem túl sok ország van mögöttünk a fizetési statisztikán, ha a friss adatokat nézzük. Bár ezt a minisztérium sem cáfolja, ugyanis a pedagógusfizetések "egyelőre alacsonyabbak a nemzetközi szintnél".

A múlt héten adta ki a tagországai oktatásáról szóló jelentését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési szervezet (OECD). Mely szerint jelenleg is (a 2017-es adatok szerint) Luxemburgban keresnek a legtöbbet a kezdő és a tapasztalt tanárok egyaránt.

©

A kezdő fizetések esetében öt országot előzünk meg többek között Lengyelországot, Litvániát és a Cseh Köztársaságot. Egy másik ábra pontosan mutatja, hogy mennyi az éves fizetés országonként. A kezdő fizetés az óvodákban 14 227 amerikai dollár, ami körülbelül havi 325 ezer forintnak felel meg. Ugyanennyit írnak általános iskolai bérhez, a középiskolánál pedig valamivel több, körülbelül 358 ezer forintnak felel meg a kutatásban szereplő összeg.