szerző:
Eduline

Szakmai viták folynak arról, hogy a diákok tanulmányaik során tegyenek-e alapvizsgát - ez is kiderült a kulturális bizottság keddi ülésén.

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az új alaptantervről, a diákok leterheltségéről, a pedagógusképzésről is beszélt Csépe Valéria, a Nemzeti Alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos a kulturális bizottság keddi ülésén.

A Magyar Nemzet azonban azt írja, Csépe Valéria szavaiból az is kiderült: pillanatnyilag szakmai viták folynak arról, hogy a diákok tanulmányaik során tegyenek-e alapvizsgát, és ha igen, azt mikor tegyék, és az „belépője” legyen-e egy majdani érettséginek. 

„Lehet sok jó dolgot bevezetni, de az elmúlt évek és évtizedek is azt mutatják, hogy előkészítetlenül inkább visszaütnek” – ezt már annak kapcsán mondta Csépe Valéria, hogy szükség lenne-e kilenc évfolyamos általános iskola bevezetésére. Szerinte általánosságban véve ez „támogatható”, de komoly előkészítést és magasabb szintű döntést igényel.

Például fel kell mérni, hogy egy plusz osztály bevezetéséhez van-e elegendő humánerőforrás, kialakíthatóak-e a megfelelő infrastrukturális feltételek és van-e hozzá kellő pénzügyi háttér.

Visszatáncolt a kormány: a 9 osztályos iskola csak egy alternatíva, egy lehetőség

A kormány döntést nem hozott, csak „szabad utat engedett annak, hogy erről beszéljenek a köznevelési kerekasztalon és egyéb fórumokon is" - mondta a kilenc évfolyamos általános iskola ötletéről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Az államtitkár hétfőn, az LMP-s Ikotity István kérdésére válaszolt.