szerző:
Eduline

A fővárosi gimnáziumok közül a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezeti a HVG 2018-as középiskolai rangsorát. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

A HVG 2018-as rangsorának legjobb eredményt elérő fővárosi középiskolája a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, amely az összesített rangsorban szintén az első helyen áll, megelőzve a második Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnáziumot, és a harmadik ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumot.

A legjobb eredményt elérő fővárosi gimnáziumok helyezése többségében megegyezik az összesített rangsorban elfoglalt hellyel is. Az itt felsorolt iskolák mindegyike szerepel az összesített rangsor top 15-ös listáján is.

Rang (fővárosi gimnáziumok) Intézmény
1. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
2. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
3. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium
4. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
5. Deák Téri Evangélikus Gimnázium
6. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola
7. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium
8. Budapest XIV. kerületi Szent István Gimnázium
9. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium
10. VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

"Tudatában vagyunk annak, hogy a jó iskola számos jellemzője nem jeleníthető meg sorba rendezhető értékekkel. Célunk az, hogy a sorrendképző mutatók az iskolák többségére alkalmazhatók, azonos elven kialakíthatók és jellemzőek legyenek" - olvasható a kiadványban.

Itt a HVG 2018-as középiskolai rangsora: a száz legjobb gimnázium

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, valamint az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezeti a HVG 2018-as középiskolai rangsorát. Ezen a héten jelenik meg a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

A HVG 2018-as középiskolai rangsorának összeállítói ezért figyelembe vették a 10. évfolyamosok kötelező és egységes, 2016-os országos kompetenciamérésének eredményeit, a 2016-os tavaszi, közép- és emelt szintű érettségi eredményeit magyar nyelvből és irodalomból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint a középiskolákból a hazai felsőoktatásba 2016-ban felvételt nyert diákok felvételi pontszámának átlagát.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, kollégiumokról, érettségihez szükséges közösségi szolgálatról, az iskolák internetes jelenlétéről, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt.