szerző:
Eduline

Egyre nagyobb a feszültség az iskolákban és egyetemeken. Az ELTE-BTK oktatói a megalázó bérek miatt írtak nyílt levelet, a közoktatásban dolgozó tanárok pedig már a sztrájkot fontolgatják. Hozzájuk csatlakoznának a nevelést-oktatást segítők, akiknek csak látszólagosan emelték a fizetésüket – volt, akinek csak bruttó 775 forinttal.

©

Egyre nagyobb a felbolydulás az egyetemi oktatók és a tanárok bérét illetően, a közoktatásban végbemenő változások, a méltatlan körülmények miatt pedig már sztrájkot fontolgatnak a pedagógusok. A Hívatlanul csoport felmérése szerint a sztrájkot a kérdőívet kitöltők 99 százaléka támogatná.

A tanárok mellett azonban a közoktatásban dolgozó nem pedagógusokra is figyelni kellene – tehát azokra, akik a nevelést-oktatást segítik például a rendszergazdák, könyvtárosok -, valamint a középvégzettségű szakoktatókra, akik szintén nem tartják igazságosnak, hogy a fizetésük nem nőtt. Sőt, lényegét tekintve csökkent.

Ezeket is el kell olvasni

Megalázó helyzetbe hozta a kormány az egyetemi oktatókat

Kipakolt egy tanár: hányást takaríttatnak velük az iskolákban

Sokan már a diplomaszerzés előtt megbánják, hogy tanárnak álltak

Tűzifa vagy ajándék? Nehéz helyzetbe került a tanár karácsony előtt

Ahogy egyikőjük fogalmazott, ők is a központosítás áldozatai és már 8 éve nem emelték a közalkalmazotti bértáblát. 2008-ban a fizetéseket átlag 5 százalékkal emelték, ami azt jelentette, hogy az emelés 5-10 százalék között volt a tábla alsó és felső részén, a középső rétegnek viszont csak 1-1,5 százalék jutott, bruttó 3 ezer forint pedig nem igazán számít emelésnek. Egy szakoktató tavaly mindössze bruttó 755 forintos emelést kapott. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor elvették a cafeteriát, ami 15-25 ezer forintos kiesést jelentett.

Több iskolában dolgozó elmondta, ha csak a minimálbér emelését nézik 2008 óta, akkor is minimum 40 ezer forinttal kellene emelni a sávokat. A fizetésük ugyanis reálértéken csökkent és sokan már a nyugdíjuk miatt aggódnak.

Szerintük a kormánynak nem újabb stadionokat kellene építeni, hanem az oktatásban dolgozók bérét kellene rendbe tenni. Úgy vélik, megalázó, ahogy a kormány bánik velük, az aránytalanság pedig kifejezetten bántja őket.

A bértábla rendezésére mindenképp szükség lenne véleményük szerint, mert így előfordul, hogy egy 40 éve dolgozó kolléga ugyanannyit kap, mint egy pályakezdő. Emellett az osztályfőnöki pótlékot is a bértábla alapján fizetik, ami több ezer forinttal kevesebb egy középvégzettségű szakoktatónak a felsőfokú végzettségűek pótlékánál.

Az államtitkárság azzal próbálta elintézni a problémát, hogy a Klik alá tartozóknak egyszeri 50 ezer forintos cafeteriát adott. A közalkalmazotti fizetések emelésére pedig a jövő évi büdzsében sem szerepel.