szerző:
Eduline

Friss kutatások is bizonyítják, hogy minél több könyve van otthon egy családnak, annál jobbak a diákok iskolai eredményei.

©

Az ausztráliai nemzeti egyetem és a nevadai egyetem kutatóinak új tanulmánya kiderítette, hol élnek a világ legnagyobb könyvmolyai. A kutatók több ország diákjainak is feltették a kérdéséseiket, hogy megtudják, valóban van-e kapcsolat az otthoni könyvek száma és a jó iskolai eredmények között - írja a The Guardian.

Arra jutottak, hogy azok a diplomások, akik úgy nőttek fel, hogy kevesebb könyvük volt otthon, ugyanolyan szintű műveltséggel rendelkeztek, mint azok, akik esetleg nem tanultak tovább, de sok könyv volt körülöttük tinédzserként.

Az ausztráloknak átlagosan 148 könyvük van otthon, de a megkérdezettek legnagyobb részénél ez a szám csak 65 volt. Az észtek, akik a világelsők e téren, átlagosan 218 könyvet tartanak otthon, de 35%-uknak 350 vagy több könyve is van.

Ezek a számok a többi országban a következőek: Norvégiában 212, Svédországban 210, Csehországban 204, az Egyesült Királyságban 143, az Egyesült Államokban 114. A könyvek száma Törökországban volt a legalacsonyabb (27), de a megkérdezett háztartások 60%-ának csak öt könyve volt.

Így döntik el, iskolaérett-e egy hatéves gyerek

Debrecenben a hatodik életévüket betöltött gyerekek harmada tölt egy extra évet az óvodában iskolakezdés előtt. A szülőknek sokszor komoly dilemmát jelent, hogy mikor engedjék iskolába a gyereküket - írja a Dehír. Ha augusztus végéig betölti a hatodik életévét, szeptembertől iskolaköteles a gyermek, de csak akkor, ha elég érett.