szerző:
Eduline

A 9. évfolyamig nem kell fizetni a tankönyvekért, a harmadik osztálytól ez azonban valójában azt jelenti, hogy a diákok csak egy tanévre kapják kölcsön a könyveket, azokat a tanév végén vissza kell adniuk. Vannak szülők, akik inkább úgy döntenek, megveszik a könyveket.

©

„A visszajelzések alapján a szülők többsége úgy látja, hogy a kölcsön tankönyvrendszer hátráltatja a gyerekeket a tanulásban. Nagyon sokszor előfordul, hogy a kölcsöntankönyv, amit a gyerek kap, az már rossz állapotú” – mondta az ATV-nek Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

Ezért vannak szülők, akik inkább úgy döntenek, mégis megveszik a könyveket. Ez pedig plusz 15-20 ezer forintot jelent legalább egy évben.

A kölcsönkönyvek rendszerére szánt állami költségvetés a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint pazarlás. „Ez az 5-6 milliárd kidobott pénz akkor hasznosulna az oktatás számára, ha ezt az iskolák kapnák, mert ez azt jelenti, hogy átlagosan egy intézményre körülbelül 1 millió forint jutna” – vélekedik Romankovics András, a TANOSZ alelnöke.

A jelenlegi intézkedések viszont az egyesület alelnöke szerint oda vezetnek, hogy csak egy nagyon szűk állami tankönyv választék áll majd rendelkezésre.

Ez vár a diákokra és a tanárokra: kétféle tankönyv közül lehet majd választani

A Népszava úgy tudja, a kormány azt tervezi, hogy az iskolák a jövőben kétféle tankönyv közül választhatnak majd: egy állami és egy egyházi, keresztény szemléletű kiadvány közül. A lap azt írja, a közeljövőben kezdik el kidolgozni az új Nemzeti alaptantervnek (NAT) megfelelő tankönyveket.