szerző:
MTI

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmánya egyhangú szavazással elutasította a Nemzeti Pedagógus Kar által kidolgozott etikaikódex-tervezetet, és erre kéri a közoktatásban dolgozó más szakmai és szakmai-érdekvédelmi szervezeteket is.

"Önálló értékrend nélküli, iránymutatásra szoruló végrehajtó vazallusok'' lesznek a tanárokból?
©

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete állásfoglalása szerint - amelyet kedden küldtek el az MTI-nek - a PDSZ kategorikusan elutasítja a Nemzeti Pedagógus Kar "kormány által kierőszakolt létrehozásának ötletét". A 2014 kora nyarán megalakult szervezetet és az általa összeállított etikai kódexet illegitimnek tekintik, mert nem tudja maga mögött a pedagógustársadalom túlnyomó többségének támogatását - írták.

Megítélésük szerint "a nemzeti köznevelési törvény által oktrojált" Nemzeti Pedagógus Kar tevékenysége sokkal inkább "a hatalom kiszolgálásának eszköze, mint a közoktatás válságának leküzdéséért dolgozó szervezet".

A PDSZ úgy látja, a közoktatás szakmai, jogi, erkölcsi környezetének meghatározására jogszabályok vannak, és értelmetlen ezek duplikálása, hiszen a törvények lefedik a kódex által feldolgozott területet. A vitára bocsátott dokumentum tele van tetszőlegesen értelmezhető kifejezésekkel, meghatározásokkal, a személyes szabadságjogokba ütköző követelményekkel és más olyan megfogalmazásokkal, amelyek teljesítése életidegen a 21. században - fogalmaztak.

Hangsúlyozták: a kódex szellemisége a pedagógust "önálló értékrend nélküli, iránymutatásra szoruló végrehajtó vazallusnak tekinti", ami szemben áll azzal, akit alkotó értelmiséginek neveznek, és aki nélkül "nincs kilábalás a közoktatás mély válságából". A PDSZ szerint a közoktatás problémáinak megoldásához nincs szükség etikai kódexre, sokkal inkább alkalmas erre - a közoktatásban érintettek által létrehozandó - oktatáspolitikai kerekasztal, amelynek megalakítása elodázhatatlan.

Ahogy korábban megírtuk, a Nemzeti Pedagógus Kar által készített kódexet a szervezet honlapján bocsátották szakmai vitára, a végleges verzió szeptemberben készülhet el. A kódexben a tanárok megjelenését és magánéletét is szabályoznák. Azt, hogy mi háborította fel a legjobban a tanárokat, itt olvashatjátok el.

A 2015/2016-os tanév diákokat érintő változásairól itt találjátok cikkünket, azt pedig, hogy mi vár a tanárokra, itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!