szerző:
Eduline

Két fővárosi középiskolától vonhatják meg a gimnáziumi státust, központosítás vár a szakiskolákra is - írja a Napi...

©

Két fővárosi középiskolától vonhatják meg a gimnáziumi státust, központosítás vár a szakiskolákra is - írja a Napi Gazdaság hétvégi száma.

A gimnáziumi feladatkörök szigorítása, egyes intézmények gimnáziumi státusának megvonása elbocsátásokhoz és a középfokú oktatás minőségének romlásához vezethet − vélekedik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Oktatási Hivatal (OH) honlapjára kikerülő feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és köznevelés-fejlesztési terv alapján.

Mendrey László elnök a Napi Gazdaságnak elmondta: a Budapestre vonatkozó 1866 oldalas dokumentum véleményezésére mindössze két hetet kaptak a kerületi önkormányzatok, szülői és munkaközösségek.

A fejlesztési tervből egyértelműen kiderül, hogy két fővárosi középiskolától vonhatják meg a gimnáziumi státust. Ez az elképzelés, a tankötelezettség 18-ról 16 évre való leszállítása és a hat- és nyolcosztályos gimnáziumi követelmények szigorítása egyes iskolák ellehetetlenülését is maga után vonhatja. Utóbbi esetében például kötelező a diákoknak meghatározott számú tanulmányi versenyen részt venniük, ahol meghatározott eredményt várnak el tőlük. A sikertelen szereplések esetén súlyos szankciók léphetnének életbe − állítja Mendrey.

Bár a kormány szándéka a szakképzés fellendítése, központosítás vár a szakiskolákra is. Ezeket az intézményeket Budapesten kilenc központba vonnák össze, ami újabb juttatásokat vonna el az intézményektől − vélik a nevük elhallgatását kérő szakértők. Hozzáteszik, újabb "fejetlen kapkodás" övezi a középfokú oktatási rendszer átalakításáról szóló elképzeléseket.