szerző:
MTI

A köznevelési államtitkárság valamint az alapítványi és magániskolák képviselője között történt tárgyalásoknak megfelelően jövőre is fennmarad a jelenlegi 100 százalékos átlagbér alapú támogatás a magánfenntartású iskoláknál - közölte az államtitkárság hétfőn.

©

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkársága közleményében kiemelte: az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) hétfő közlésével kapcsolatban feltételezik, a félreértést az okozhatta, hogy a 2015. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat indokolásában benne maradt a magánfenntartású iskolák állami támogatásának csökkentésére irányuló szöveges kitétel. Ez jogtechnikailag nem is lehet másképp, hiszen törvényjavaslat indokoláshoz nem lehet módosító javaslatot benyújtani, hanem csak a normaszöveghez.

Ilyen módosító indítványt viszont benyújtottak, ez az alábbi linken érhető el - közölte az államtitkárság. Ez az indítvány megteremti a feltételét annak, hogy ezen iskolák fenntartói részére ne csökkenjen az állami támogatások mértéke az ez évihez képest. Az Országgyűlés részére benyújtott egységes javaslatban már az elfogadott módosító indítvánnyal korrigált összeg szerepel. Az Országgyűlés hétfőn döntött a költségvetési törvényjavaslatról.

Az AME elnöksége hétfőn közölte: meglepetéssel és megdöbbenéssel olvasta, hogy a kormány Balog Zoltán miniszter ígérete ellenére nem módosította az alapítvány iskolák költségvetési támogatására vonatkozó törvény előterjesztést. Az AME hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy november 27-én tárgyaltak Czunyiné Bertalan Judit államtitkárral, Sipos Imre helyettes államtitkárral és Brassói Sándor főosztályvezetővel. A megbeszélésen megerősítették: a költségvetés nem csökkenti 75 százalékra az alapítványi iskolák állami támogatását, mivel közfeladatot látnak el, többségük nem költségtérítéses, hátrányos helyzetű tanulókat szolgálnak - tudatták.