szerző:
Eduline

December 21-én, szombaton érkezett meg a tankönyves vállalkozókhoz az Oktatási Hivatal levele arról, hogy december...

©

December 21-én, szombaton érkezett meg a tankönyves vállalkozókhoz az Oktatási Hivatal levele arról, hogy december 31-ig kell regisztrálniuk az elektronikus rendszerben a tankönnyvvé nyilvánított kiadványaikat. A segítséget kérő levelekre ráadásul az a válasz érkezik, hogy az e-maileket szabadság miatt legkorábban január 6-án fogják elolvasni - írja a Népszabadság.

A kiadóknak eddig az időpontig a regisztrációjukat kinyomtatott formában és aláírva fel is kell adniuk, a tankönyvjegyzékre kerülés díjának (kiadványonként 5500 forint) átutalásáról szóló igazolással együtt. Ha ezt nem teszik meg, a könyveik nem kerülhetnek fel a következő tanév tankönyvjegyzékére, így nem rendelhetik meg őket az iskolák.

Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) elnöke a lapnak elmondta: a kiadóvezetők november végén is kaptak egy levelet a hivataltól, abban azonban még az állt, hogy az úgynevezett árkorlátrendelet megjelenése után 15 napjuk lesz a regisztrációra. A jogszabály végül december 21-én jelent meg: Szarvas-Ballér Judit elmondása szerint a késlekedést semmi sem indokolta, mivel a jogszabályt már minden érintettel egyeztették, a tavalyi évhez képest pedig semmi sem változott.

Az új tankönyvtörvény által márciusban megszüntetendő testület elnöke szerint azért kaptak szinte tarthatatlan határidőt a kiadók, mert így várhatóan kevesebb könyv kerül majd a tankönyvjegyzékbe. Az is elképzelhető, hogy a kiadók feleslegesen fizetik ki az 5500 forintos regisztrációs díjat: 2014. január 1-jétől ugyanis állami feladat lesz a tankönyvellátás. A tankönyvek előállítására az oktatásért felelős miniszter írhat ki pályázatot: az iskoláknak a nyertes kiadványokból kell majd rendelniük. A tankönyvellátás államosításáról itt találjátok az összes cikkünket.