szerző:
Eduline

Horváth Leon állami gondozott volt, ebből fakadóan érzelmileg is stabil közegre lett volna szüksége, ám a gyámügyesek csak problémát láttak a fiúban, így speciális intézetbe dugták - hibásan.

©

Bár se nem mutatott súlyos pszichés tüneteket, súlyos viselkedési zavarokat, illetve nem volt alkohol- vagy kábítószerfüggő, a Zala megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság úgy rendelkezett, hogy speciális gyermekotthonba helyezik át az állami gondozásban lévő Horváth Leont, aki akkor a 9. osztályra készült - írja az Abcúg. A fiúnak stabil környezetre volt szüksége, magáról is tudta, hogy nem való ilyen otthonba, ezért ellenkezni kezdett. A vita odáig gyűrűzött, hogy kiválthatta a gyámügy ellenszenvét, akik ellentmondást nem tűrve 1,5 évre áthelyezték a speciális otthonba.

Kiállt magáért és társaiért
Ő volt a "professzor", ugyanis már fiatal kora óta rendre ő volt az aktuális gyermekotthon "jogásza", rendre jelentette, ha valami probléma volt, késett a zsebpénz vagy az ellátmány.

Leon azonban perre vitte az ügyet, ugyanis a hivatal nem vette figyelembe sem az ő, sem korábbi nevelőszülői, sem a szakértői véleményeket, szerintük a fiú túl agresszív volt - ez végül nem bizonyosodott be. A bíróságon több év pereskedés és elvesztett iskolai évek után végül Leon elnyerte igazát. Gondolhatjuk, hogy milyen közeget jelentett számára a speciális otthon, ahova nem volt való.

"Elvették a kamaszkorom"

- mondta a fiú, aki érezte társai megvetését, mert a speciális otthonba került. Mivel jogtalanul helyezték át, most kártérítésért perelne, a sajtó is épp akkor találkozott vele, mikor a gyermekvédelmi főigazgatóság vezetőjével indult tárgyalásra, hátha sikerül peren kívül megegyezni. Több millió forintot követel ügyvédjével az elvesztett évek miatt. Leon most esti tagozaton járja a 9. osztályt. Nem csak anyagi kártérítést kér, hanem levélben is szeretne bocsánatkérést kapni a gyermekvédelmi központtól levélben, az SZGYF-től nyilvánosan, utóbbi emellett kérje a megyei szakértői bizottság és a megyei kirendeltség igazgatójának bocsánatát is.

2018-ban szeretne érettségizni, most az egyik szombathelyi gimnáziumba jár. 24 éves koráig, ha lesz tanulói vagy hallgatóii jogviszonya, akkor állami utógondozásban maradhat. Az mindenesetre már látszik, hogy a jog nagyon érdekli. A közelmúltban jelentkezett önkéntesnek az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központhoz.

Leon igyekszik beosztani a pénzét is, ami a nagykorúságával járt neki a gyámügytől. Igyekszik nem elszórni, mint társai, így inkább az utógondozotti támogatásból és a családi pótlékból él, havonta 50 ezer forintból.

Szomorú történetek 18 évesekről az állami gondozástól a hajléktalanságig

Az egyik legnagyobb visszatartó erőnek a hirtelen jött sok pénzt tartja Zebegényi Péter a 18 éves állami gondozottaknál. A fiatalok úgy kapnak az államtól 1-1,8 millió forintot az életük elkezdéséhez, hogy semmi pénzügyi felelősségre nem tanították őket, ráadásul sosem volt ennyiük. Sokan hamar az utcán is végzik.